latinica  ћирилица
01/10/2015 |  08:56 | Аутор: Политика

Оптужбе за плагијат опет тресу њемачку владу

Њемачку министарку одбране Урсулу фон дер Лајен сумњиче да је чак 43,5 одсто текста дисертације преписала, не наводећи изворе.

Баш у тренутку када је откривено да је због своје политике према избјеглицама њемачка канцеларка Ангела Меркел забиљежила пад популарности међу сународницима, јавност је сазнала да је и њена блиска сарадница, али унутар Хришћанско-демократске уније  и најјача конкуренткиња за канцеларског кандидата, осумњичена да је плагирала свој докторат. Иако њемачка министарка одбране Урсула фон дер Лајен одбацује оптужбе за плагијат, њена политичка судбина је добрим дијелом сада у рукама Меркелове, која је досад „пуштала низ воду” партијске колеге оптужене за овакву врсту академске преваре. Док је канцеларка у САД, њен портпарол Штефен Зајберт каже да канцеларка „није реаговала” на тврдње о плагијату доктората који је министарска одбране стекла прије 25 година.

„Могу да одбацим оптужбе за плагијат”, рекла је Урсула фон дер Лајен за неколико њемачких регионалних листова, додајући да од августа зна да се њена дисертација испитује, те да чим је чула да се поједини дијелови доводе у питање, тражила је да независна комисија стручњака провјери њену дисертацију. „Колико ја знам, стручњаци сада раде на томе.”

Она је иначе љекарка, а медицину је завршила на Универзитету у Хановеру, гдје је докторску титулу стекла постдипломским истраживачким радом у области гинекологије. Прије него што је постала прва жена на челу њемачког министарства одбране, Урсула фон дер Лајен је у Меркелиним владама прво била министарка рада и социјалне заштите, а потом министарка за старе, жене и младе. Медији су на њу типовали као могућу наследницу Меркелове, између осталог, и зато што је она лично била веома лојална Меркеловој, а многи аналитичари су је процијенили да има „политички инстинкт” неопходан за канцелара.

Међутим, ова афера, коју је покренуо политички магазин „Шпигл”, знатно смањује шансе за остварење њених евентуалних канцеларских амбиција. „Шпигл” је истакао да је на њен рачун прве оптужбе за плагијат упутио сајт „Врониплаг вики”, који се од марта 2011. бави питањем плагираних доктората у Њемачкој. Овај сајт је минулих година утврдио да је неколико политичара плагирало своје докторате. Ти политичари, међу којима је било чланова Европског парламента, Бундестага и покрајинског парламента Баден-Виртемберга, с тим су завршили каријеру и докторска титула им је одузета. Успјели су да разоткрију и да је докторат преписала и Ева Зас, ћерка и даље поприлично моћног бившег премијера Баварске Едмунда Штојбера.

Према анализи овог сајта, елементи плагирања су пронађени на 27 од укупно 62 стране дисертације министарке, при чему су на 37 места прекршена правила јер су преузете реченице из других текстова без навођења извора и аутора. Према ријечима Мартина Хајдингсфелдера, оснивача сајта „Врониплаг вики”, хановерски медицински факултет мора да Урсули фон дер Лајен одузме докторску титулу.

„Она је била екстремно лијена и немилосрдно је преписивала”, рекао је Хајдингсфелдер. „Свијет науке неће себи учинити никакву услугу уколико буде штитио познате политичаре.”

Данеман заправо подсјећа на другу Меркелину министарку, која је остала и без докторске титуле и без политичке каријере када јој је 2013. откривено да је преписивала при писању дисертације. У питању је бивша министарка просвјете Анете Шаван, која је поднијела оставку уочи парламентарних избора јер је њен докторат био преиспитиван, да би на крају Универзитет у Диселдорфу процијенио да је „системски и намерно” преписала дијелове тезе и потом јој одузео докторску титулу.

Оптужбе за плагијат у дисертацији су нарочито понижавајуће у Њемачкој, гдје академске титуле подразумијевају поштовање и свако са докторатом има законско право да га ословљавају са „докторе”, а скраћеница титуле „др” се често као дио њиховог имена уноси у лична документа.