latinica  ћирилица
01/10/2015 |  08:58 | Аутор: СРНА

Чавара: Нова парламентарна већина за мјесец или два

Предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара очекује да ће се ситуација у вези са парламентарном већином у овом ентитету ријешити у наредних мјесец или два.
Маринко Чавара( архив) -
Маринко Чавара( архив)

 Чавара сматра да ће се нова парламентарна већина у овом ентитету, уколико до ње дође, сигурно одразити и на ниво БиХ.

Он је изразио задовољство разговорима између СДА и СББ-а, јер је то, како је рекао, једина реална опција у овом тренутку, а и с обзиром на подршку коју је СББ добио на протеклим изборима.

"То је пут за рјешење, с друге стране сматрамо да ће се прекомпозиција односа и стварање нове парламентарне већине у ФБиХ одразити и на ниво БиХ", рекао је Чавара за "Глас Српске".

Коментаришући став потпредсједника ФБиХ Милана Дуновића да неће напустити ту позицију и лидера ДФ-а Жељка Комшића да је ова странка у опозицији, Чавара је рекао да ДФ, уколико је опозициона странка, треба да напусти све позиције власти.

"Сада имамо ситуацију да су четири министра из ДФ-а у Влади ФБиХ поднијели оставке и не учествују у извршној власти, а путем потпредсједника ентитета онемогућавају попуну упражњених мјеста у Влади. Опозиционо понашање са позиције власти је некоректно и то је у највећој мјери допринијело тренутном стању у ФБиХ", рекао је Чавара.

Он је изразио увјерење да ће тај проблем убрзо бити ријешен са новим партнерима у власти под условом да Дуновић, односно ДФ не буде блокирали тај процес са позиције потпредсједника ентитета.