latinica  ћирилица
01/10/2015 |  09:25 | Аутор: Блиц

Гашић: НАТО није одобрио „војску Косова“

НАТО није званично одобрио формирање такозване Војске Косова, иако поједине државе чланице НАТО признају независност КиМ и подржавају Приштину у процесу трансформације.

Министар одбране Братислав Гашић подвлачи и да се томе противе државе чланице Алијансе које нису признале независност Косова, што и спрјечава да Косово развије партнерски однос са НАТО.

- У овом тренутку институције НАТО имају савјетодавну улогу и пружају помоћ у развијању способности у важећем мандату за тзв. Косовске снаге безбједности, које су ограничене на разминирање и помоћ у ванредним ситуацијама. Такође, постоје писане гаранције да се тзв. Косовске снаге безбједности неће ангажовати на простору сјевера КиМ. Та увјеравања сам добио како од свих високих званичника НАТО са којима сам водио разговоре, тако и у свим билатералним сусретима са званичницима држава које нису признале једнострано проглашену независност КиМ - истакао је Гашић.Војска није пријетња по Србију.
Постојање тзв. Оружаних снага Косова не представља реалну претњу по Србију посматрајући само њене могуће оперативне способности. Међутим, успостављањем новог безбједносног субјекта који не подлијеже важећим споразумима о контроли наоружања нарушава се постигнута равнотежа снага.

У том смислу, како наводи министар, Тачијева изјава да је “НАТО одобрио формирање Војске Косова“ може се тумачити искључиво за дневнополитичке потребе, како би се у други план ставили проблеми које Приштина има у представљању јавности недавно потписаних споразума у Бриселу којима се, између осталог, формира Заједница српских општина, као и катастрофалну економску ситуацију и велику стопу незапослености.


Гашић поручује да за Србију нису прихватљиви било какви једнострани потези Приштине који не само да подривају процес преговора Београда и Приштине и имплементацију потписаних споразума већ и погоршавају безбједносну ситуацију.