latinica  ћирилица
01/10/2015 |  09:30 | Аутор: ХРТ

Хрватска - Прекинут штрајк у основним школама, у средњима се наставља

Прекинут је штрајк у основним школама, док се у средњима наставља. О наставку штрајка на факултетима и у научним установама синдикално је руководство одлучило на референдуму, а резултате гласања очекују током дана. Синдикати више не желе преговарати с министром Морнаром, него с министром финанција или премијером, преносе хрватски медији.
Штрајк у средњим школама (фото: cro.time.mk ) -
Штрајк у средњим школама (фото: cro.time.mk )

 

"Нисмо се сломили, ми мислимо да је штрајк успио, али нема потребе више исцрпљивати учитеље који су под притиском родитеља. Сматрамо да овој Влади не треба придавати важност чак и да би се штрајковало", изјавила је Сања Шпрем из Синдиката хрватских учитеља. Бранимир Михалинец из Независног синдиката запослених у средњим школама изјавио је како ће ове седмице сигурно штрајковати - све док предсједница не прогласи изборе и Влада не постане техничка.

Министар образовања, науке и спорта Ведран Морнар позвао је учитеље и наставнике који штрајкују да се у интересу дјеце врате на посао. Изјавио је како је Влада одлучила да ће штрајк у септембру бити плаћен. То је макар симболичан доказ да Министарство и Влада подржавају учитеље и наставнике, рекао је.