latinica  ћирилица
01/10/2015 |  10:41 | Аутор: СРНА

Митровић: За случај "Милинић" лобирају центри моћи

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић сматра да саслушање Гордана Милинића у Тужилаштву БиХ показује да је правосуђе у БиХ заинтересовано само за случајеве за које лобирају различити центри моћи.
Недељко Митровић - Фото: СРНА
Недељко МитровићФото: СРНА

"Ово је досљедност Тужилаштва БиХ да покушава рјешавати оне случајеве који су политички мотивисани и посљедица притиска и лобирања различитих центара моћи, прије свега међународне заједнице", рекао је Митровић.

Митровић сматра да је циљ таквог дјеловања креирање одређене политичке атмосфере у БиХ која подразумијева сталну тензију, те да је Тужилаштво БиХ најпогодније средство да то буде остварено.

"Да је другачије, онда би се Тужилаштво БиХ прије свега бавило проналаском масовних гробница, а не да само налози за ексхумације чекају по двије године", навео је Митровић.

Према његовим ријечима, 20 година се чека на процесуирање предмета за које постоје сви потребни докази, попут случајева "Дудаковић", "Добровољачка", "Тузланска колона" и бројних других.

"Процесуирање Насера Орића је, на неки начин, изнуђено. Не мислим да је то озбиљна намјера да се задовољи правда, већ је обична фарса", оцијенио је Митровић.

Тужилаштво, односно правосуђе БиХ, истакао је Митровић, треба корјениту реформу и институције власти Републике Српске не смију да одустану од најављеног референдума.

Тужилаштво БиХ саслушало је јуче Гордана Милинића, само неколико дана након што је у јавност изашао са оптужбама на рачун предсједника Републике Српске.