latinica  ћирилица
01/10/2015 |  11:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Београд и Вашингтон не смију да дозволе да евроинтеграције посустану

Премијер Србије Александар Вучић поручио је у ауторском тексту за "Вашингтон тајмс", насловљеном "Ка јачању српско-америчког партнерства", да Вашингтон и Београд не смију да дозволе да европске интеграције Западног Балкана посустану.
Александар Вучић (фото: ХРТ/Screenshot) -
Александар Вучић (фото: ХРТ/Screenshot)

Предсједник Владе Србије Александар Вучић поручио је да Србија и Западни Балкан поново заслужују политичку пажњу Вашингтона и подршку да убрзају европске интеграције, реше отворене билатералне спорове који стоје на путу европских интеграција, привуку стране инвестиције и рјешавају актуелну избјегличку кризу.

"Сједињене Америчке Државе не могу оставити Западни Балкан као 'недовршен посао', већ морају крунисати вишедеценијске напоре региона обновљеним просперитетом, реинтеграцијом и европским интеграцијама", навео је Вучић.

Упркос недавним успесима у реинтеграцији Западног Балкана, махом кроз Берлински процес и самите Западног Балкана, још много тога мора да буде урађено, подвукао је Вучић.

Премијер је навео да смо свјесни да се површна и погрешна слика Балкана као "бурета барута Европе" неће промијенити сама од себе и подвукао да је Србија инвестирала много политичке енергије у помирење на Балкану.

Навео је да су демократске владе у Србији одлучне да ријеше све неизмирене разлике, чак и једнострано проглашену независност Косова, на европски начин – кроз дијалог.

Вучић је подсетио да је у јулу био домаћин трочланом Предсједништву БиХ у Београду на састанку са којег је послата порука мира и помирења, иако је пре тога био каменован у Сребреници док је одавао пошту бошњачким жртвама у Поточарима.

"Као светионик политике помирења у региону, односи Србије и Албаније су ушли у нову еру зближавања након прве билатералне посјете која је услиједила послије 70 година", навео је Вучић.

Додао је и да је предложио заједнички дан сећања на све жртве конфликата у деведесетим годинама на територији бивше Југославије, који би могао бити симболичан корак у превазилажењу трагедија и обликовању европске будућности за нове генерације на Западном Балкану, као и отварање регионалне канцеларије за младе на Западном Балкану.

"Србија кроз историју одан пријатељ САД"

Вучић је у тексту навео да је кроз историју Србија била одан пријатељ САД и да су се двије земље бориле у оба свјетска рата раме уз раме.

Од 2000. године, Београд и Вашингтон су, навео је, заједнички отклањали узроке и посљедице "аномалија" до којих је дошло у билатералним односима после НАТО интервенције 1999. године, али и градили нове односе засноване на обостраном повјерењу и заједничким интересима, борећи се против организованог криминала, трговине дрогом, тероризма и градећи стабилност и просперитет на Западном Балкану.

Вучић је подсјетио да је Србија 2006. године приступила НАТО Програму Партнерство за мир, као и да је у јануару потписан индивидуални партнерски акциони план са НАТО.

Додао је и да око 300 чланова Војске Србије учествује у различтиим мисијама Уједињених нација у Медитерану, Блиском истоку и у Африци, а од 2011. године и у Мисијама ЕУ.

"Србија данас игра значајну улогу у ублажавању хуманитарне кризе без преседана због прилива избјеглица које се балканском рутом крећу у ЕУ", навео је Вучић.

Вучић је подсјетио и да је влада увела сет структурних реформи које су дале прве резултате, будући да је јавна потрошња смањена за 2,2 одсто, незапосленост за 2,4 процента, а фискални дефицит за значајних 45,5 одсто годишње.

Како је рекао, амбициозан план реформи јавног сектора има за циљ развој професионалне управе која ће моћи да се ухвати укоштац са реформама и реши нормативне изазове европских интеграција.

Вучић је истакао да су у претходних 15 година Београд и Вашингтон направили солидну основу за изградњу узајамно корисних односа за 21. вијек.

И док се, навео је Вучић, Београд и Вашингтон фокусирају на стварање јачих билатералних веза, стремећи истим вриједностима и интересима, све је више америчких компанија, као и њихових европских партнера, које долазе у Србију.