latinica  ћирилица
01/10/2015 |  11:10 | Аутор: СРНА

Црнадак разговарао са Лавровим у Њујорку

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак у Њујорку је, на маргинама засједања Генералне скупштине УН, са министром иностраних послова Русије Сергејом Лавровим размијенио мишљења о политичкој ситуацији у БиХ, глобалним безбједносним изазовима, као и могућностима унапређења билатералне сарадње између двије земље.
Сергеј Лавров и Игор Црнадак - Фото: СРНА
Сергеј Лавров и Игор ЦрнадакФото: СРНА

Тема разговора била је и очекивана посјета Црнатка Русији у својству предсједавајућег Комитета министара Савјета Европе, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Црнадак је учествовао и у раду састанка министара спољних послова земаља чланица Савјета за регионалну сарадњу, којем је присуствовао и европски комесар Јоханес Хан.

На овом састанку разговарано је о наставку сарадње земаља региона и европских интеграција након Бечког самита о Западном Балкану, те о мигрантској кризи.

Црнадак је изразио очекивање да ће процес интеграције у ЕУ преосталих земаља Западног Балкана бити настављен одговарајућом динамиком и говорио о изазовима који ће се наћи пред БиХ на том путу.

Он је нагласио да ће БиХ наставити са одговорном политиком која ће бити у складу са европским начелима по питању сарадње са земљама региона и питању рјешавања мигрантске кризе.

На састанку Комитета Организације исламске сарадње Црнадак је генералног секретара ОИК-а Ијада Маданија и министре иностраних послова упознао о напретку БиХ на путу европских интеграција у протеклих годину дана и реформским процесима у земљи.

Црнадак је упутио позив земљама чланицама ОИК-а да снажније инвестирају у БиХ и тако подрже њен економски развој, у исто вријеме представљајући потенцијалне области за улагања, попут енергетског, прехрамбеног и туристичког сектора за које су, посебно арапски, инвеститори већ изразили интерес.