latinica  ћирилица
01/10/2015 |  11:15 | Аутор: Агенције

Лидери ЕУ расправљали о глобалним избегличким квотама

Европски лидери позвали су чланице Уједињених нација да усвоје глобалне квоте за пријем избјеглица како би се изборило са избјегличком кризом у којој на хиљаде људи напушта домове тражећи сигурност.
УН - Фото: REUTERS
УНФото: REUTERS

На синоћњем састанку сазваном како би се договорио глобални одговор на избјегличку кризу, на маргинама Генералне скупштине УН, генерални секретар Бан Кимун истакао је потребу да се одговорност подијели по државама и терет размјерно расподели.

Премијер Мађарске Виктор Орбан упозорио је да ће Европа бити дестабилизована уколико се масовни прилив избјеглица и миграната настави несмањеном жестином и позвао Бана да покрене преговоре о подели терета прилива избјеглица тако што ће бити одређене глобалне квоте за њихов прихват.

"Желим да будем јасан: Европа неће моћи сама да понесе тај терет", истакао је мађарски премијер.

Рјешење избегличке кризе ће захтијевати посвећење веће пажње ојачању мира и економског развоја како би "људима били враћени њихови домови и њихова земља", рекао је Орбан.

"Наш циљ не може да буде да им пружимо нови европски живот", истакао је Орбан.

Премијер Малте Џозеф Мускат је предложио да се установи "Бретон Вудс систем миграције", по узору на самит из 1944. године који је омогућио основу за модеран систем централног банкарства и стварања Свјетске банке, Међународне банке за обнову и развој и Међународни монетарни фонд, пренио је АП.

Мускат је такође истакао неопходност да међународна заједница одговори и осигура глобални систем квота за мигранте који неће одређивати криминалци и шверцери људи "већ демократски изабрани лидери".

Обраћајући се новинарима након састанка, Високи комесар УН за избеглице Антонио Гутереш похвалио је Орбанов предлог рекавши да је сада неопходна "универзална одговорност" за људе који бјеже од насиља и прогона.

Међународна организација за миграције је саопштила да је рекордан број људи ове године прешао Средоземно море и ушао у Европу, што је затегло односе у ЕУ и довело до појединачних затварања границе.