latinica  ћирилица
01/10/2015 |  11:43 | Аутор: ТАНЈУГ

За хрватске матуранте прави Хрвати су само католици

Хрватски матуранти сматрају да су само католици прави Хрвати, да НДХ није била фашистичка творевина, а да је хомосексуалност болест, поражавајући су резултати истраживања политичке писменост хрватске омладине који указују на катастрофално незнање тог дијела популације.
 - Фото: Domaci.de
Фото: Domaci.de

 Истраживање су спровели ГООД иницијатива, ГОНГ и Институт за друштвена истраживања на узорку од 1.146 матураната, чија су политичка (не)знања испитана кроз 19 питања у три подручја - политички појмови, уставно-политичко уређење и политичка информисаност, преноси портал Индеx.хр. 
  На свако су питање могли да одаберу један од четири одговора, али је тек један од укупног броја испитаних ученика исправно одговорио на сва постављена питања.
 Готово три четвртине ученика завршних разреда средњих школа не сматра да је НДХ била фашистичка творевина, половина њих тврди да је хомосексуалност врста поремећаја или болести и да би људима таквог сексуалног опредјељења требало забранити јавне иступе, будући да  тако могли неповољно да утичу на младе.
 Међу испитанима њих 40 одсто сматра да Хрватска има богатију традицију од већине народа и да су прави Хрвати једино католици.
 Идентичан проценат матураната чврсто се противи сваком покушају судског прогона хрватских ратних ветерана за злочине почињене током посљедњег рата, док 73 посто њих не зна ко је хрватски премијер, чак ни онда када им се понуде четири могућа одговора.
 Највећи проценат анкетираних одговорио је тачно на питање што подразумијева тродиоба власти и шта је Устав.
 Истовремено, тек 19 одсто ученика знало је да извршну власт обавља коалиција СДП-а, ХНС-а, ИДС-а и ХСУ-а.
 Хрватска омладина се у овом истраживању у великој мјери декларисала као религиозна - њих 43 одсто каже да су увјерени вјерници који прихватају све што учи вјера, док се њих 25 процената сматра "обичним" вјерницима.
 Највећи степен толеранције, показује истраживање, матуранти показују када се ради о другој раси, вјери или нацији. Кад се ради о равноправности полова, половина испитних не слаже се с тврдњом да је мушкарац тај који би требало да зарађује и прехрањује породицу.
 Тачан одговор на питање којим појмом се означава право власти да доноси одлуке дало је 45,2 одсто матураната, док је њих мање од пола (43 провента) знало када су одржани први вишестраначки избори у Хрватској.