latinica  ћирилица
01/10/2015 |  12:13 | Аутор: РТРС

Мирјанић: Одредити закуп за земљиште у државној својини (ВИДЕО)

Након посјете билећким мљекарима и пољопривредним произвођачима у Невесињу, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић разговарао је са требињским винарима и произвођачима који се баве сакупљањем и прерадом љековитих биљака.
Стево Мирјанић са винарима - Фото: РТРС
Стево Мирјанић са винаримаФото: РТРС

Највише пажње у овим разговорима посвећено је унапређењу пољопривредне производње путем побољшања услова, првенствено рјешавања питања земљишта и система за наводњавање.

Влада Српске и надлежне локалне институције рјешаваће питање коришћења пољопривредног земљишта у државној својини кроз концесије или закуп, истакао је министар након разговора са херцеговачким произвођачима. Постоји све већи интерес за земшљиште које би користили тржишно оријентисани произвођачи, што је оцијењено као добро. Због тога је такво земљиште потребно пописати и одредити услове за добијање у закуп. У Требињу је ријеч о површини од око 650 хектара.

Будући да је Херцеговина подручје препознатљиво по љековитом биљу, у ову производњу, посебно у прераду, неопходно је више улагати, истакао је Мирјанић након посјете "Љекобиљу" Анђелић, једном од најуспјешнијих произвођача биља.