latinica  ћирилица
01/10/2015 |  13:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Москва: Русија ће информисати САД о току операције

Русија ће информисати САД о току руске операције у борби против терористичке групе "Исламска држава" , изјавио је данас замјеник руског министра иностраних послова Сергеј Рјабков.

Он је навео да из Вашингтона "није било сигнала" да жели да учествује у раду информативног цента у Багдаду, који су формирале Русија, Сирија, Ирак и Иран.
 "Информисаћемо заинтересоване стране, укључујући САД, о нашој активности у оквиру ваздушне операције у борби против ИС", рекао је Рјабков у Санкт-Петербургу, наводи ТАС С.
 Према његовим ријечима, из САД нису стизали никакви сигнали да желе да учествују у раду информативног цента у Багдаду, који су формирале Русија, Сирија, Ирак и Иран ради прикупљања и обраде обавештајних информација о активности ИС.
 "Ми на томе не инсистирамо", казао је функционер руског МИП-а.
 Рјабков је рекао и да Москва није слала никакве негативне сигнале САД у вези са њиховим присуством у ваздушном простору Сирије.
 "Не могу да се сложим да су с наше стране ка САД упућивани некакви негативни сигнали или нешто слично", казао је замјеник шефа руске дипломатије, коментаришући препоруку Русије да се авијација САД уздржи од летова изнад Сирије.
 "Ми смо америчким колегама упутили препоруку а они могу да је услише или не", рекао је Рјабков, додајући да термин "демарш" који се помиње у свјетским медијима нема "толико негативан карактер који му се придаје у свакодневном нивоу".
 "У дипломатској пракси демарш нема негативну црту. Демарш за дипломате представља гест, било који сигнал, који другој страни саопштава нешто озбиљно. То може бити и позитиван сигнал", додао је руски дипломата.