latinica  ћирилица
01/10/2015 |  13:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Бивши министар води кампању за излазак Британије из ЕУ

Британски министар финансија из периода Маргарет Тачер, Најџел Лосон, изјавио је данас да ће предводити кампању у оквиру Конзервативне партије премијера Дејвида Камерона у циљу борбе за излазак из Европске Уније.
Најџел Лосон - Фото: The Telegraph
Најџел ЛосонФото: The Telegraph

Евроскептик, који је био канцелар у доба "челичне лејди" од 1983. до 1989. године, навео је у тексту за британски Тајмс да су планови премијера да врши притисак за реформе унутар ЕУ "веома танке" и да највјероватније неће успјети.
 Лосон, предсједник групе у оквиру партије ''Конзервативци за Британију'' која се бори за излазак из ЕУ, рекао је да ће, ако не дође до ''правих реформи'', позвати на напуштање Уније, пренијела је агенција АФП.
 ''ЕУ, нажалост, неће да се реформише или да удовољи захтјевима и врати моћ одлучивања земљама чланицама и њиховим народима'', указао је конзервативни политичар.
 Према наводима француске агенција, Камерон настоји да поново преговара о условима чланства Велике Британије прије него што распише референдум крајем 2017. године на коме ће коначну одлуку о чланству те земље у ЕУ донијети грађани.
 Британски премијер је обећао да ће захтијевати шире промјене у функционисању ЕУ које ће између осталог укључити: заштиту суверенитета, постојање могућности о ограничењу користи за мигранте, као и повећање конкурентности. 
 Како наводи француска агенција, Лосон тврди да је Камерон већ смањио захтјеве, и позвао га је да постави оне од којих неце одустати ни по коју цијену.
 ''Имам четири приоритета - окончавање аутоматске надмоћи закона ЕУ над британским, могућност да Британија сама постиже трговинске споразуме са земљама чије су привреде у брзом развоју, попут Индије и Кине, могућност да контролише имиграцију из земаља ЕУ, као и одустајање ЕУ од привржености идеји 'све ближе Уније' '', изјавио је Лосон.
 Он је позвао колеге да се придруже кампањи, упозоривши да ће у супротном ''мање умјерени, ксенофобични гласови доминирати дебатом''.
 Позив на учешће у кампањи наступио је непосредно након захтјева британске Независне партије за уједињене свих анти-ЕУ фракција у нову групу под називом ''Напустити ЕУ''.
 Лидер Независне партије Најџел Фараж изјавио је прошле недеље на конференцији за штампу да је табор који се противи ЕУ на путу ''да освоји најзначајнију историјску и политичку побједу''.
 Према анкети објављеној у листу Тајмс, 40 одсто грађана би гласало за излазак из ЕУ, док је 38 одсто за остајанак у 28-чланом блоку.