latinica  ћирилица
01/10/2015 |  13:15 | Аутор: РТРС

Клуб Бошњака покреће питање заштите виталног интереса (ВИДЕО)

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске покренуће код Уставног суда Републике Српске питање заштите виталног националног интереса због одлуке о формирању Комисија за споровођење референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ.
Мујо Хаџиомеровић - Фото: РТРС
Мујо ХаџиомеровићФото: РТРС

Покренуто је питање заштите виталног националног интереса на одлуку о референдуму у Републици Српској о правосудним институцијама БиХ, јер је за Бошњаке неприхватљива, као и сама одлука о референдуму, рекао је шеф овог клуба Мујо Хаџиомеровић. Подсјетио је и да је Комисију предлагач требало да предложи приликом саме одлуке о референдуму у Републици Српској, те да је питање зашто је овај процес одвојен. Истовремено, у формираној комисији није испоштована национална структура, навео је он.

Гласовима већине у Народној скупштини Републике Српске, 23. септембра изабрани су чланови Комисије за провођење референдума у Републици Српској о Суду и Тужилаштву БиХ, али без представника опозиције и бошњачких странака.

Заштита виталног националног интереса биће покренута и због састава Комисије за енергетику Републике Српске, рекао је Хаџиомеровић.

Клуб Срба у Вијећу народа Републике Српске нема примједби на одлуку Народне скупштине о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, те на одлуку о формирању комисије за његово спровођење. 

"Клуб Срба прихватио је све одлуке Парламента Српске о референдуму. Ту немамо никаквих примједби", рекао је делегат Клуба Срба у Вијећу народа Републике Српске Живко Марјанац.

Коментаришући одлуку Клуба Бошњака о покретњу виталног националног интереса на одлуку о формирању Комисије за спровођење референдума, Марјанац је рекао да није могуће очекивати да они буду заступљени у Комисији, ако су уложили вето на одлуку о референдуму.