latinica  ћирилица
01/10/2015 |  15:03 | Аутор: РТРС

Влада Српске: Нема промјене цијене школарине

Влада Републике Српске усвојила је на сједници у Бањалуци Информацију о поступку доношења Приједлога закона о допунама Закона о заштити потрошача у БиХ.
Сједница Владе Републике Српске - Фото: РТРС
Сједница Владе Републике СрпскеФото: РТРС

Како је саопштено, Влада Српске указује посланицима Парламентарне скупштине БиХ и члановима Савјета министара из Републике Српске да Приједлог закона о допунама Закона о заштити потрошача у БиХ утиче на уставну надлежност Републике Српске.

Влада је донијела Одлуку о измјенама Одлуке о броју редовних и ванредних студената који се уписују у прву годину првог циклуса студија и у прву годину другог циклуса студија у академској 2015/2016. години на јавним високошколским установама у Српској.

Према овој Одлуци повећан је укупан број уписних мјеста за студенте који се уписују на први циклус основних студија за укупно 316, од чега се 285 мјеста односи на Универзитет у Бањој Луци, те 31 мјесто на Универзитет у Источном Сарајеву, односно сада је омогућен упис за 7.069 бруцоша, на свим јавним високошколским установама у Републици Српској. Тако је на Универзитету у Бањој Луци дозвољен упис 3.665, а у Источном Сарајеву 2.959 студената. Остале јавне високошколске установе нису захтјевале повећање броја уписних мјеста, односно нису обухваћене овом одлуком.

Такође, овом Одлуком омогућен је упис 45 студената на прву годину другог циклуса студија на Универзитету у Бањој Луци.

Одлука о измјенама Одлуке о броју редовних и ванредних студената који се уписују у прву годину првог циклуса студија и у прву годину другог циклуса студија у академској 2015/2016. години на јавним високошколским установама у Српској је донесена на основу захтјева и сагласности јавних универзитета Републике Српске.

Износ школарина за студенте са проширене листе исти је као и за студенте уписане у првом уписном року. Неће бити промјене цијене школарине.

Влада Републике Српске усвојила је Нацрт стратегије унапређивања и развоја подршке породицама у Републици Српској за период 2015-2020.године.

Разлог за доношење ове стратегије налази се у потреби да се настави са спровођењем стратешких докумената у области заштите и развоја породице, односно да се настави континуитет започет са Стратегијом за развој породице у Републици Српској за период од 2009. до 2014. године.

Стратегијом се жели подстаћи побољшање правног оквира у Републици Српској, како би породица добила на већем значају и боље мјесто у друштву.

Ова стратегија, поред аналитичких елемената стања у области подршке породици, садржи и елементе идентификације проблема који отежавају развијање породице као важне ћелије друштва, као и елементе подршке којима је циљ јачање и развијање породице.

Влада Републике Српске донијела је Уредбу о допуни Уредбе о службеној полицијској легитимацији и полицијској значки.

Разлог за доношење ове уредбе је спречавање евентуалне злоупотребе службене полицијске легитимације или полицијске значке, у случају да полицијски службеник изгуби или на други начин остане без легитимације или значке, те потребе, да се из тог разлога распише потрага за налажење истих.