latinica  ћирилица
01/10/2015 |  15:36 | Аутор: РТРС

Требиње: Обиљежена 24. годишњица почетка Одбрамбено-оптаџбинског рата (ВИДЕО)

Полагањем цвијећа на споменик браниоцима Требиња и у спомен-соби борцима Требињске бригаде, данас је обиљежена двадесет четврта годишњица почетка Одбрамбено-оптаџбинског рата на овом подручју.
Требиње - годишњица - Фото: РТРС
Требиње - годишњицаФото: РТРС

Тај први октобар 1991. године први је, и уједно један од најтежих дана Отаџбинског рата на требињском подручју. Тог дана од артиљеријске ватре од стране хрватских паравојних формација на ширем подручју Иванице погинуло је 19 припадника ЈНА, међу њима осам Требињаца.

Миодраг Вишњић први је ратни рањеник у Херцеговини.

- Око шест сати ујутро су нас напали, нисмо знали шта се догађа, погинули су сви око мене, само сам ја остао - присјећа се Вишњић.

- 1. 10. погинуло је деветнаест бораца, осам их је било из Требиња, касније су подлегла двојица рањеника, значи укупно десет - каже Перо Мишељић, предсједник БОРС Требиње. 

Борци који памте те тешке дане почетка рата на требињско-дубровачком подручју, сматрају да би овај дан требало да се уврсти у датуме од посебног значаја у календару БОРС-а, јер се често заборавља да је на овом подручју одбрамбено -отаџбински рат почео седам мјесеци прије него у осталим дијеловима Републике Српске.

- Стотине наших суграђана дали су своје животе да се избори за слободу и ми сви треба да се приспитамо да ли чинимо довољно за њихове породице - каже Славко Вучуревић, градоначелник Требиња. 

Представници Борачке организације и Града Требиња положили су цвијеће на спомен - обиљежју гдје су уписана имена 258 погинулих бранилаца Требиња, и у спомен-соби бораца Требињске бригаде.