latinica  ћирилица
01/10/2015 |  16:01 | Аутор: РТРС

Бањалука: Међународни фестивал позоришта за дјецу (ВИДЕО)

Дјечје позориште Републике Српске по четрнаести пут организује Међународни фестивал позоришта за дјецу. Фестивал ће бити одржан од 3. до 7. октобра на сценама Дјечјег и Народног позоришта.
Међународни фестивал за дјецу - Фото: РТРС
Међународни фестивал за дјецуФото: РТРС

Међунаордни фестивал позоришта за дјецу сваке године окупља десетак свјетских театара. У средишту пажње овогодишњег фестивала биће Традиционални турски театар сјенки Карађоз. У Бањалуку долази и "Циркус Мандрагора" из Аргентине, "Театар смијеха" из Њемачке, "Минијатура" из Пољске, те позоришта из региона.

- Међународни фестивал окупља 13 театара из 10 држава. Наша публика ће уживати у богатом и разноврсном садржају - каже ТО1 директор Дјечјег позоришта Републике Српске Предраг Бјелошевић. 

На отварању фестивала биће изведена премијера театра домаћина "Одисеј-сан о повратку". Режију представе потписује Бисерка Колевска из Бугарске. Овом премијером Дјечје позориште отвара јубиларну, 60. сезону.

- Жеља је била направити Одисеја који неће бити досадан, јер сви ми желимо да живимо као он, да имамо љубав, срећу, слободу - каже Колевска.

- Одисеј је занимљив јер се сусреће са богињама, полубогињама, чаробницама, његова снага је у томе, што он све проблеме рјешава људским капацитетима које посједује свако од нас - каже глумац Душко Мазалица.

"Одисеј, сан о повратку", представа је о једном од најљепших митова Грчке. Одисеј је неустрашиви јунак, који након побједе у Троји сања свој сан о повратку кући, а на том путу му се дешавају невјероватне авантуре. Представа је намијењена узрасту од седам година.