latinica  ћирилица
01/10/2015 |  16:08 | Аутор: СРНА

Покретања велике копнене офанзиве у Сирији?

Више стотина иранских војника стигло је у Сирију у протеклих десет дана да би се придружили владиним снагама и њиховим савезницима из либанског Хезболаха ради покретања велике копнене офанзиве уз подршку удара из ваздуха руских снага, рекла су два либанска извора агенцији Ројтерс.
Сирија - Фото: AFP
СиријаФото: AFP

"Руски удари из ваздуха биће ускоро праћени копненим напредовањем сиријске војске и њихових савезника. Могуће је да ће копнене операције бити усмјерене на Идлиб и Хаму", рекао је један од извора.

Оба извора наводе да ће циљ операције бити повратак контроле над територијом коју су изгубиле снаге предсједника Башара ал Асада.

"Претходница иранских копнених снага почела је да долази у Сирију. То нису инструктори, јер их стиже стотине са опремом и оружјем. Очекује се долазак додатних снага", рекао је други извор. Он је додао да ће и Ирачани учествовати у операцији.

До сада је директна иранска војна подршка Асаду била у облику војних савјетника. Иран је, такође, ангажовао шиитске борце, укључујући Ирачане и поједине Авганистанце да се боре уз сиријске државне снаге.

Руске ваздухопловне снаге почеле су јуче нападе у Сирији, а мета су им биле области недалеко од градова Хомса и Хама, на западу земље.