latinica  ћирилица
01/10/2015 |  16:15 | Аутор: РТРС

Јавни сервиси потписали уговор о расподјели опреме за дигитализацију (ВИДЕО)

Министар комуникација и транспорта БиХ, Славко Матановић, потписао је са директорима сва три јавна РТВ сервиса у БиХ уговор о правима и обавезама у вези са расподјелом и предајом у власништво опреме набављене у оквиру Прве фазе пројекта дигитализације преносне и емисионе мреже Јавних РТВ сервиса у БиХ.
Дигитализација - Фото: РТРС
ДигитализацијаФото: РТРС

На овај начин, процес дигитализације враћен је у законске оквире – нагласио је генерални директор Радио-телевизије Републике Српске, Драшко Милиновић. Он је додао да је за успјешно окончање процеса дигитализације неопходно активно учешће сва три јавна емитера – РТРС-а, ФТВ-а и БХРТ-а али и у рјешавању проблема наплате ртв таксе. 

Потписивањем уговора о расподјели опреме из Прве фазе вриједне 6,7 милиона марака, пројекат дигитализације напокон је кренуо правим смјером. Скоро деценију је требало да се крене са мртве тачке, али у наредном периоду очекује се убрзан напредак овог процеса.

- Ми очекујемо да ћемо до краја године, ако нам временски услови дозволе, пустити дигитални сигнал у већим градовима – Бањалуци, Сарајеву, Мостару - рекао је Милиновић. 

Потписници уговора сагласни су да је све могло бити завршено много раније да је постојао консензус, али и да је проблем немогуће ријешити без сарадње. Једногласни су и у ставу да модернизација опреме представља нову еру у односима и развоју РТВ сервиса од којих ће највећу корист имати слушаоци и гледаци.

- Ово је почетак развоја нове професије. Обавеза свих нас је да пружимо најбољи квалитет - рекао је директор БХ Радија, Милан Тривић.

- Процес који је почео спасио је јавне сервисе да не постану музеји, већ да се развијају - генерални директор РТВ Федерације БиХ, Џемалудин Шабић.

Прва фаза процеса дигитализације неће обухватити све бх градове. Али већ у наредним фазама очекује се квалитетан сигнал свих јавних емитера на цјелокупној територији БиХ, што је крајњи циљ.

- Показали смо да заједно можемо рјешавати битне ствари - рекао је министар транспорта и комуникација БиХ, Славко Матановић.

Ипак, поред дигитализације главни проблем који јавни сервиси морају ријешити је наплата РТВ претплате, како њихово функционисање не би било угрожено.

- У наредних 15-20 дана изаћи ћемо са својим приједлогом како да процес дигитализације и наплате РТВ претплате ријешимо - рекао је Милиновић.

Процес дигитализације коштаће 37 милиона марака, а очекује се да ће БиХ са аналогног на дигитални сигнал прећи током наредне године.