latinica  ћирилица
01/10/2015 |  16:18 | Аутор: СРНА

Галић: Највише миграната би могло да уђе на подручје Бијељине

Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић рекао је данас у Сарајеву да би највећи број миграната са Блиског истока који би евентуално дошли у БиХ то могао да учини на подручју које покрива Теренска канцеларија Бијељина, али да још нема оперативних информација које би могле да потврде ове претпоставке.
Зоран Галић, директор Граничне полиције - Фото: СРНА
Зоран Галић, директор Граничне полицијеФото: СРНА

Галић је новинарима након састанка с члановима Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ рекао да је Гранична полиција БиХ спремна да изврши све обавезе које је пред њу ставио Савјет министара БиХ својим планом за рјешавање проблема мигрантске кризе.

"Оперативним планом Савјета министара БиХ Гранична полиција БиХ задужена је по двије тачке - надзор и контрола границе и активности на спречавању уласка лица која се могу довести у везу са чињењем кривичних дјела и као чланова организоване групе", рекао је Галић.

Према његовим ријечима, посебна пажња биће посвећена лицима која прелазе границу самостално, без породица, а која се, према оперативним информацијама, могу довести у везу са вршењем одређених кривичних дјела.

Предсједавајући Комисије за одбрану и безбједност Сифет Поџић навео је да су у Граничној полицији, када је ријеч о мигрантској кризи, направљени веома добри планови и да је координација између агенција укључених у рјешавање овог проблема веома добра.

Према његовим ријечима, сви нивои власти у БиХ мораће више да се побрину за хуманитарни дио рјешавања проблема избјегличке кризе, односно да се прецизира гдје ће те избјеглице кренути након њихове регистрације.

"Да би се у напуштеним касарнама створио иоле људски живот мора се пуно уложити и урадити", истакао је Поџић.

Он је навео да се руководство Граничне службе БиХ озбиљно ухватило у коштац са проблемима који постоје унутар ове институције.

"Директор је послао нови приједлог закона о Граничној полицији и за то ће добити подршку од Комисије, као и код изгласавања буџета за ову институцију", нагласио је Поџић.