latinica  ћирилица
01/10/2015 |  16:22 | Аутор: РТРС

Приједор: Обиљежен Међународни дан старијих особа (ВИДЕО)

Међународни дан старијих особа обиљежава се 1. октобра, у складу с Резолуцијом УН од 1990. године. Поводом Свјетског дана старих лица, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске, Драган Богданић, посјетио је кориснике Дома за лица у трећој доби у Приједору, истичући да је обавеза свих нас да се према њима коректно односимо, без обзира на све недаће времена у коме живимо.
Обиљежен Међународни дан старих лица - Фото: РТРС
Обиљежен Међународни дан старих лицаФото: РТРС

Дом за старија лица у Приједору има 210 корисника – капацитети су попуњени. На мјесечном ниовоу цијена смјештаја је 650 марака за покретна лица, а за непокретна 725 марака.

Директор Дома, Бојан Бецнер каже да корисници имају његу, медицински третман и физиотерапеута, те дневне излете.

На подручју града Приједора живи 14 580 пензионера, док су 13 700 лица чланови Удружења пензионера. Помоћ старим лицима у граду на Сани пружа се током цијеле године захваљујући средствима локалне заједнице и чланарини Удружење пензионера у Приједору.

- Кад иду на бањско климатско лијечење удружење плаћа 70 одсто, односно град Приједор плаћа 70 одсто, а 30 одсто плаћа корисник, једнократна новчана помоћ коју дјелимо средствима града не може да буде мања од 50 марака нити већа од 100 - каже предсједник Удружења пензионера, Слободан Брдаро. 

На републичком нивоу пензионерима су омогућени сви видови здравствене заштите.

- Пензионери- људи преко 65 година су ослобођени доста од плаћања партиципација, здравствена заштита је доступна и пензионерима без обзира на њихове доприносе које уплаћује Фонду здравственог осигурања и који су сигурно најмањи у окружењу....али ми настојимо постићи да су сви осигурани и да им се пруже сви видови здравствене заштите - каже министар здравља и социјалне заштите Републике Српске, Драган Богданић.

Међународни дан старих лица, корисници приједорског Дома за стара лица, обиљежили су богатим културно- умјетничким програмом.