latinica  ћирилица
01/10/2015 |  16:37 | Аутор: РТС

Блум посјетио избјеглице у Србији (ВИДЕО)

Уницефов глобални амбасадор добре воље Орландо Блум посјетио је дјечје кутке које је Уницеф поставио у Прешеву и Београду и упознао избјеглу дјецу која пролазе кроз Републику Србију на путу ка Западној Европи.
Блум посјетио избјеглице у Србији (Фото: UNICEF) -
Блум посјетио избјеглице у Србији (Фото: UNICEF)

Блум је завршио своју дводневну посјету Србији, након што је почетком недјеље боравио у Македонији и посјетио камп у Ђевђелији гдје се избјеглице укрцавају на возове за Србију и Западну Европу.

Послије тога је прешао границу са Србијом и упознао неку од дјеце избјеглица и миграната.

„Оно што сам видио је само дио напорних путовања дјеце избјеглица и миграната. Веома је узнемиравајуће. Замислите који је то очај који тјера породице да напусте своје домове“, рекао је глумац.

„Заиста сам импресиониран Уницефовим брзим одговором на кризу. Посјетио сам дјечје кутке који дјеци омогућавају да имају дјетињство, макар на неколико сати дневно. Ова дјеца нису слике на екрану, већ стварни људи којима је потребна помоћ“, истакао је Блум.

Уницеф је у Србији, у сарадњи са Данским савјетом за избјеглице, успоставио два дјечја кутка, опремљена образовним материјалима и играчкама, један у Прешеву, близу границе са Македонијом, а други у Београду.

Дјечји куци су уточишта да могу да се одморе и да се поново осјећају као дјеца. Унутар ових кутака успостављени су простору за мајке и бебе, гдје мајке могу неометано да доје и да добију потребну подршку, а дјеца да добију храну која одговара њиховом узрасту прије него што наставе своја опасна путовања широм Европе.