latinica  ћирилица
01/10/2015 |  17:05 | Аутор: СРНА

Москва: Размотрићемо захтјев да дјелујемо у Ираку

Руско Министарство спољних послова саопштило је данас да ће размотрити евентуални захтјев ирачке Владе да изведе ваздушне нападе на припаднике "Исламске државе" унутар Ирака.

У саопштењу се наводи да Москва још није примила такав захтјев, преноси агенција РИА "Новости".

Министарство спољних послова размотриће "политичку и војну логику" таквог потеза, ако се у том смислу појави захтјев Багдада, наводи се у саопштењу.

Ирачка Влада поздравила би руске ударе

Ирачка Влада поздравила би руске ударе из ваздуха против "Исламске државе" и на својој територији, рекао је данас ирачки премијер Хајдер ал Абади.

САД су предводиле ударе из ваздуха против "Исламске државе" у Ираку дуже од годину дана, али се Багдад у више наврата жалио на недостатак подршке за ирачке снаге које покушавају да врате контролу над територијама које су заузели милитанти.

Руске војне снаге почеле су јуче ударе из ваздуха на Сирију, истичући да ће гађати "Исламску државу" и "друге терористичке групације".

Абади је одговарајући на питање да ли је разговарао о могућностима удара са Русијом и у Ираку, рекао да још није и да је то једна од могућности.

"Уколико би нам то било понуђено ми би то размотрили и поздравили", нагласио је Абади.

Вишерангирани званичник из руског Министарства одбране Иља Рогачјов изјавио је новинској агенцији "РИА Новости" да би Москва размотрила могућност покретања удара из ваздуха "уколико би добили сличан захтјев од ирачке Владе или у резолуцији Савјета безбједности УН која се заснива на вољи Багдада".