latinica  ћирилица
01/10/2015 |  17:09 | Аутор: СРНА

Данијелсон: Похвале Србији за евроинтеграције и поступање према мигрантима

Директор Директората за проширење Европске Комисије Кристијан Данијелсон похвалио је данас напоре Србије у процесу европских интеграција, као и рад Владе и МУП-а у рјешавању проблема у вези са мигрантском кризом.

Данијелсон је у разговору са министром унутрашњих послова Србије Небојшом Стефановићем и министром правде Николом Селаковићем рекао да ће се акциони планови за преговарачка поглавља 23 и 24 ускоро наћи пред државама чланицама ЕУ.

Он је најавио да ће Извјештај о напретку који ће бити представљен до краја октобра истаћи напредак који је Србија учинила у ова два важна поглавља, дати одређене смјернице за даље унапређење, посебно у областима борбе против корупције и организованог криминала, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Србије.

Данијелсон је похвалио рад Владе Србије и МУП-а и у рјешавању проблема мигрантске кризе и навео да је ЕУ већ припремила пакет од 10 милиона евра помоћи за Србију који ће бити искориштен у складу са планом потреба које је Србија раније доставила Европској комисији.

Селаковић је истакао да је Европска комисија потврдила Акциони план за преговоре о поглављу 23, који ће сљедеће седмице у Бриселу бити представљен Комитету за проширење Савјета ЕУ.

Састанку су присуствовали начелник секције за Србију при Генералном директорату Европске комисије за сусједску политику и преговоре о проширењу Кетрин Вендт и амбасадор ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.