latinica  ћирилица
01/10/2015 |  17:38 | Аутор: СРНА

Неопходна системска помоћ женама жртвама рата (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Влада на располагању женама жртвама рата како би им се обезбиједио програм системског пружања помоћи који би подразумијевао и ангажман психолога и социјалних радника.

Цвијановићева је, након састанка са чланицама Удружења жена жртава рата Републике Српске, изјавила да у Удружењу има 412 жена, што је знатно повећање чланства, што је резултат охрабривања од различитих институција.

"Требало је охрабрити те жене које су преживјеле страхоте да се покажу и отворено причају о стварима које су их задесиле, тешким страдањима које су преживљавале, а која никако нису добила, ни политичку, ни неку другу тежину", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је нагласила да има много жена које су претрпјеле страдања, а нису никад биле препознате као жртве.

"Многе од њих, осим свих страдања, и сада тешко живе и морамо наћи начин да им се обезбиједи подршка. Разговарали смо и на који начин створити услове за рад самог удружења, а то значи на који начин им олакшати да испуњавају своје циљеве", додала је премијер Српске.

Цвијановићева је рекла да је једна од неопходних ствари боља сарадња са институцијама Републике Српске, те да је потребно ојачати сарадњу са појединим ресорним министарствима која су релевантна за ово удружење.

"Од прошле године до данас можемо рећи да је активизам изражен, има цијели низ пројеката које реализује ово удружење и рекла сам да ће уживати пуну подршку Владе знајући какви су њихови циљеви и разлози због чега ово удружење постоји", поручила је Цвијановићева.

Она је напоменула да је ријеч о жртвама рата о којима није много говорено на нашим просторима, али је о таквим стварима често говорено на свим другим просторима, те да је веома важно да у Српској постоји препознатљиво удружење ове врсте.