latinica  ћирилица
01/10/2015 |  17:38 | Аутор: СРНА

Укинута пресуда Санадеру, слиједи поновно суђење

Врховни суд Хрватске укинуо је данас првостепену пресуду бившем хрватском премијеру Иви Санадеру за "Фими-медију" и вратио случај на поновно суђење, потврђено је у суду у Загребу.
Иво Санадер (фото: FAH) -
Иво Санадер (фото: FAH)

Портпарол Жупанијског суда у Загребу Крешимир Девчић изјавио је да је у цијелости укинута првостепена пресуда за све осуђене, што значи и за Хрватску демократску заједницу, чији је лидер био Санадер.

"Стигло је рјешење Врховног суда којим се против Санадера продужује истражни затвор који му је раније одређен у случају 'Фими-медија', али се истовремено замјењује кауцијом од 12,4 милиона куна /1,6 милиона евра/", изјавио је Девчић.

Он је додао да из образложења пресуде произилази да је пресуда укинута у цијелости и да се враћа на поновно суђење пред Жупанијским судом у Загребу због битних повреда кривичног поступка, посебно повреде права на поштено суђење.

Санадер је у притвору већ скоро три године.

Врховни суд је од понедјељка до сриједе разматрао жалбе окривљених и тужилаштва на пресуду у овој највећој корупционој афери у хрватској политици.

Уз бившег премијера, који је био осуђен на девет година затвора, и ХДЗ, у том случају неправоснажно је осуђено још девет физичких и правних лица за извлачење око 10 милиона евра из државних предузећа и институција преко приватне маркетиншке агенције "Фими-медија".

Према пресуди загребачког Жупанијског суда из марта прошле године, највећи дио новца завршио је у "црном фонду" ХДЗ-а и код Санадера.

ХДЗ, као прва странка осуђена за корупцију, био је кажњен с пет милиона куна /око 660.000 евра/ и одузимањем око 24 милиона куна /око 3,2 милиона евра/ незаконите користи.

У том случају, на затворску казну од три године осуђен је бивши благајник ХДЗ Младен Баришић, бивши књиговођа Бранка Павошевић на годину и по, а власник фими-медије Невенка Јурак на двије године затвора. Бивши портпарол ХДЗ и Владе Ратко Мачек осуђен је условно на годину дана.

Уставни суд недавно је укинуо прву правоснажну пресуду од осам и по година затвора бившем премијеру Иви Санадеру у случајевима Хипо банка и Ина-МОЛ и вратио цијели случај на поновно суђење Жупанијском суду у Загребу.

У тим случајевима, у којима се водио јединствен процес, Санадер је правоснажно био осуђен за ратно профитерство у случају "Хипо банка" и примање 10 милиона евра мита од предсједника управе МОЛ-а Жолта Хернадија у случају "Ина-МОЛ".