latinica  ћирилица
01/10/2015 |  18:54 | Аутор: СРНА

УНХЦР: Потребно 128 милиона долара помоћи за мигранте

Високи комесаријат УН за избјеглице припрема планове за највише 700.000 особа које траже сигурност и међународну заштиту у Европи у овој години и апелује за 128 милиона долара помоћи за период јун 2015. - децембар 2016. године.

УНХЦР апелује да донатори своје прилоге намијене тако да се могу што флексибилније распоређивати и користити.

У саопштењу се напомиње да се ситуација у Европи брзо мијења, као и потребе да се средства пребацују с једне на другу локацију да би се реаговало на ток људи који сада траже међународну заштиту у регији.

Више од пола милиона људи, од којих већину чине избјеглице, ове године прешло је Средозмено море у потрази за сигурношћу у Европи, наводе из УНХЦР-а.

УНХЦР наводи да је у овом тренутку тешко правити процјене, али да је могуће да број људи, који ће долазити током 2016. године, буде и већи.

Европске земље улажу напоре да изађу на крај с приливом избјеглица и миграната, те УНХЦР истиче да је, да би одговорио на кризу, покренуо Специјалну иницијативу за Медитеран и блиско сарађује с ЕУ, земљама чланицама и другим земљама у Европи, Африци и на Блиском Истоку на које утичу постојећи сукоби и присилно расељавање становништва.

УНХЦР данас је ревидирао апел за финансирање Специјалне иницијативе за Медитеран за 2015. и 2016. годину. Овај допунски апел обухвата активности у Европи, али и програме у земљама азила и транзита на Блиском истоку и у Африци.