latinica  ћирилица
01/10/2015 |  19:20 | Аутор: Б92

Јакшић: Русија ушла у рат да се не би поновила Либија

Русија се укључила у сукоб у Сирији јер не жели да се понови сценарио из Либије, а проблем у односима Москве и Вашингтона је питање ко су “пријатељи“.

То је гостујући у емисији Кажипрст Телевизије Б92 рекао спољнополитички коментатор Бошко Јакшић, који је истакао да се и даље води пропагандни рат и да треба сачекати са процјеном тога шта тачно руска авијација ради у Сирији, да ли напада џихадисте или сиријске побуњенике.

“Прво изненађење је било када је Русија распоредила тенкове и авионе и послала дијелове поморске пјешадије ка Сирији. Услиједио је Путинов говор у УН, гдје је позвао на коалицију која ће бранити Асада, што је супротно тези Америке, која не види будућност Сирије уз актуелног предсједника“, рекао је Јакшић.

Слијед догађаја довео је до тектонских промјена за веома кратко вријеме.

“Услиједио је убрзани темпо, Дума је одобрила интервенцију, а већ истог дана су бомбардовани положаји, да ли Исламске државе, како каже Москва, или положаји сиријских побуњеника, како се тврди у Вашингтону. Запад је затечен, велики проблем су дијаметрално супротни приступи, Запад сматра да је Асад дио проблема, а Русија да је дио рјешења и брана за ширење Исламске државе“, додаје Јакшић.

Према његовим ријечима, Москва и Вашингтон су и даље једнако удаљени.

“Кажу да имају заједничног непријатеља, проблем је у томе што су им пријатељи различити... На делу је отворени пропагандни рат, питање је колико веровати тврдњама са обе стране, да ли се гађају циљеви ИД или побуњеника. Не бих се залетао, мало нелогично делује да у првим данима бомбардовања Русија ризикује да покаже да не напада исламисте него побуњенике“, објашњава Јакшић.

Спољнополитички коментатор каже да Москва има велики разлог због кога се укључила у сукоб у Сирији.

“Москва понавља да нема персоналне везе са судбином Асада, али га штити јер је то легитимна власт која је затечена побуном. Русија је извела закључке из начина интервенције у Либији, гдје је постојала легитимна власт, небитно што је била деспотског типа, али је проблем начин промене власти. Русија не жели да дозволи да се либијски сценарио понови у Сирији“, истиче Јакшић.

“Тврдоглавост Запада, Турске и Саудијске Арабије, који кажу да је скидање Асада бити или не бити, је цинична, поставља се борба против ИД у други план, иако то треба да буде фокус. Добра вијест у том региону је да је послије потписивања нуклеарног споразума Америка спремна да подржи улогу Ирана у сиријској кризи. Без Ирана криза не може да се ријеши и да се заустави грађански рат“, закључио је Јакшић.