latinica  ћирилица
01/10/2015 |  19:28 | Аутор: РТРС

Касиповић: Приједлог Српске одличан (ВИДЕО)

Ставови Републике Српске о реформи правосудних институција БиХ и даље наилазе на оштре критике Суда и Тужилаштва БиХ. Супротстављени ставови поновљени су и на Семинару о реформи правосудних институција на нивоу БиХ , који је у Сарајеву отворио шеф делегације ЕУ у БиХ, Ларс- Гунар Вигемарк.
Антон Касиповић - Фото: РТРС
Антон КасиповићФото: РТРС

Састанак под покровитељством ЕУ окупио је релевантне представнике БиХ и ентитетских институција, челнике бх правосудних институција као и правне експерте.

Овај формат разговора не даје пуну наду да ће бити прихваћени захтјеви из Републике Српске о разграничењу надлежности између судова и формирање Апелациоционог суда БиХ. Сам почетак расправе потом и изјаве за медије учесника, не остављају пуно простора за оптимизам. Ипак, добро је да се разговара и то о конкретним нацртима закона о судовима које су доставили Министарство правде Српске ове године и Министарство правде БиХ 2013. године. Темељно питање око којег се ломе копља између представника Српске и предсједнице Суда БиХ јесте редуковање проширене надлежности Суда БиХ.

Према приједлогу из Републике Српске, из Закона о суду БиХ треба брисати члан 7 став 2 који прописује надлежност Суда БиХ за кривична дјела утврђена законима Републике Српске ,ФБиХ и Брчко дистрикта. Република Српска се позива и на став ВСТС-а да се проширена надлежност Суда БиХ користи без јасних критеријума.

- Темељно је питање проширене надлежности и позвали смо се и на анализу ВСТС. Приједлог из Републике Српске није идеалан али је одличан за расправу - рекао је министар правде Републике Српске Антон Касиповић.

Очекивано најснажнија реакција, негативна -услиједила је од предсједнице Суда БиХ. Медџида Кресо тврди да је ријеч о политичким компромисима на уштрб надлежности Суда и Тужилаштва БиХ.

- Желим рећи да се овим приједлозима оснивају два нова Суда: неки нови Суд БиХ и неки Апелациони суд БиХ - рекла је Кресо.

Из Делегација ЕУ не желе да прејудицирају било каква рјешења о исходу структуралног дијалога. Траже да се након потписивања Протокола у Бриселу, прецизирају кључна питања разграничења надлежности судова и формирања Апелационог суда БиХ.

- Нека од питања која захтијевају хитност рјешавања подразумијевају питања која се тичу надлежнпсти судова и тужилаштава те успостављање Апелационог суда БиХ - рекао је шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигенмарк.

У ВСТС-у БиХ песимисти су у вези с успјехом семинара. Поручују да сва будућа рјешења треба да задрже континуитет постојећег Суда БиХ и потврђују да је анализа показала да Суд БиХ користи проширене надлежности без јасних правила.

- Аналитичка процјена је показала да пракса прошерене надлежности није конзистентна, одговарајућа постојећим праксама и методама рада - рекао је предсједник ВСТС БиХ Милан Тегелтија.

Семинар у Сарајеву организован је након састанка министара правде у Бриселу, на којем је потписан протокол који предвиђа низ мјера за рјешавање реформских приоритета у правосуђу.