latinica  ћирилица
01/10/2015 |  19:57 | Аутор: Б92

Мишчевић: Мигрантска криза неће угрозити Шенген

Мигрантска криза која потреса Европу тешко да може да угрози зону "шенгена", оцијенила је шефица преговарачког тима са ЕУ Тања Мишчевић.

Ма колико да је у овим условима тешко издржати простор без граница, корист за 28 држава чланица је немјерљиво већа, додала је она.

Мишчевић је, у изјави Тањугу, рекла да би враћање граница унутар Шенген зоне био веома дуг процес, те да би, ако се "шенген" укине, била уведена провјера на границама, што би оптеретило транспорт, транзит као такав и јединствено тржиште.

Мишчевић је на маргинама Београдског безбједносног форума поручила да је Србија јако заинтересована да буде дио решења једног великог проблема попут овог.

Подсјећам да се наше поступање и понашање у кризи која за нас траје већ скоро пола године, свуда оцјењује, не само у ЕУ, као примјер доброг сналажења и налажења одговора на врло тешко питање“, рекла је Мишчевић.

Она је додала да ће Србија у налажењу рјешења за ово тешко питање наставити да буде дио ЕУ.

Мишчевић је подсјетила да су миграторни токови поменути први пут у безбједносној стратегији ЕУ из 2006. године јер се тада знало за миграторне токове и због климатских промјена и дешавања у Ираку и Авганистану, те су и тада постојали притисци на Европу.

Тада су управо миграције представљене као безбједносна претња, али тада нико није разматрао да када имате азиланте и имигранте, њихов број може да буде поремећај у балансу на територији било које од држава чланица. И то је озбиљан проблем са којим се ЕУ до сада није на тај начин сусретала и који ће покушати да разријеши 8. октобра конференцијом у Луксембургу гдје ће наставити да се разговара о овом питању“, закључила је Мишчевић.