latinica  ћирилица
01/10/2015 |  20:05 | Аутор: СРНА

Вујановић: Тероризам озбиљна пријетња миру

Црногорски предсједник Филип Вујановић рекао је на засједању Савјета безбједности УН у Њујорку да је тероризам озбиљна пријетња миру.

Вујановић је рекао да је Црна Гора чврсто опредијељена да активно доприноси и подржава колективне напоре за очување међународног мира и безбједности.

Он је истакао да ангажовање црногорских војника и полицајаца у међународним мисијама представља потврду извршавања међународних обавеза и изградње партнерског односа.

Вујановић је нагласио да ће Црна Гора наставити да захтијева одговорност и кажњавање свих починилаца ратних злочина.

"Долазећи из региона осјетљиве стабилности, наше искуство је показало да дијалог и сарадња представљају најбољи начин за смиривање тензија, превазилажење разлика и постизање трајних рјешења", рекао је Вујановић.

Према његовим ријечима, Црна Гора ће зато наредне године организовати састанак у склопу иницијативе Медијација у Медитерану.

Он је поновио да Црна Гора снажно подржава Агенду за одрживи развој до 2030. и истакао да је за циљеве агенде кључно финансирање, саопштено је из Вујановићевог кабинета.

Вујановић је изразио задовољство што је Црна Гора почела израду нове националне стратегије за одрживи развој за период послије 2015. године и нагласио да ће национални циљеви бити усклађени с глобалним.