latinica  ћирилица
01/10/2015 |  20:21 | Аутор: Б92

УН: Нетанијахуов минут ћутања због Ирана

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је оштро критиковао нуклеарни споразум великих сила с Ираном у обраћању на засједању Генералне скупштине УН.

Он је за говорницом је, у знак протеста, ћутао скоро минут.

Он је изрекао критике на рачун влада широм свијета што славе тај споразум, који су лидери свјетских сила означили тријумфом међународне дипломатије. Израелски премијер је подсјетио на холокауст и истакао да његова земља одбија да ћути, иако се државе широм свијета припремају да примене тај споразум.

"Није лако противити се нечему што су прихватиле највеће силе свијета. Али током наше историје јеврејски народ је научио високу цијену ћутања. Одбијам да ћутим", рекао је Нетанијаху, истакавши: "Дани када је јеврејски народ остао пасиван, суочен с геноцидним непријатељим, ти дани су прошли."

Нетанијаху је мјесецима критиковао споразум с Ираном и данас је то углавном поновио, оптуживши земље које га подржавају и рекавши да жмире пред иранском агресијом према Израелу.

"Одговор овог тијела, одговор скоро сваке владе представљене овдје је био апсолутно ништа. Потпуна тишина. Заглушујућа тишина," рекао је Нетанијаху и послије те реченице ћутао 40 до 45 секунди зурећи у салу пуну дипломата.

"Да су ирански лидери радили на уништењу ваших земаља, можда бисте били мањи ентузијасти у односу на споразум," рекао је он.

Позивајући лидере да помно провјеравају ирански режим, Нетанијаху се зарекао да ће Израел учинити "све што мора да брани" своју државу и народ.

Већи дио његовог говора био је фокусиран на осуду нуклерног споразума, али је такође критиковао УН што стално осуђују Израел.

Дан раније је палестински предсједник Махмуд Абас говорио у УН и објавио да Палестинце више не обавезују споразуми с Израелом, укључујући и споразум из Осла који је утро пут мировном процесу. Нетанијаху је одговарајући оптужио Абаса да се удаљава од сваке шансе за мир.

"Спреман сам да моментално обновим директне преговоре са Палестинском управом без икаквих предуслова," рекао је израелски премијер.