latinica  ћирилица
01/10/2015 |  21:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Ципрас: Грчка чини све што може да помогне избјеглицама

Грчки премијер Алексис Ципрас је данас у Уједињеним нацијама изјавио да званична Атина ради све што може да би помогла избјеглицама и ублажила избјегличку кризу и критиковао подизање ограда да би се спријечио њихов улазак у поједине земље.

"У сарадњи са Европском унијом и другим међународним организацијама, ми радимо све што можемо како бисмо се изборили са великим приливом избјеглица на ефикасан и хумани начин", рекао је Ципрас на засједању Генералне скупштине УН, а пренијела је агенција АФП.

На грчке обале је од почетка године стигло око 330.000 људи, углавном из Сирије, Ирака и Авганистана, а ових дана их свакодневно стиже по 3.000, показују подаци УН-а.

"Грчка унапређује процедуре идентификације избјеглица и центре за њихов прихват, а такође успоставља центре за олакшавање њихове релокације", рекао је Ципрас, критикујући европске земље које покушавају да спријече улазак избјеглица на своју територију.

"Ми не сматрамо да се будућност Европе и свијета може изградити на све вишим зидовима и на томе да дјеца умиру на нашем прагу", истакао је грчки премијер и додао: "Не можемо да допустимо да расизам и ксенофобија униште наше заједничке принципе."

Мађарска је данас поставила бодљикаву жицу на ограду подигнуту на граници са Хрватском, а прошлог мјесеца је подигла ограду и на граници са Србијом, подсјећа АФП.