latinica  ћирилица
01/10/2015 |  21:18 | Аутор: СРНА

Чепурин: Русији потребна снажна Србија и "Србијагас"

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин рекао је да је Русији потребна снажна Србија, али и снажан "Србијагас" који стоји усправно.
Александар Чепурин, амбасадор Русије у Србији - Фото: ТАНЈУГ
Александар Чепурин, амбасадор Русије у СрбијиФото: ТАНЈУГ

Честитајући "Србијагасу" 10 година рада, руски амбасадор је изразио очекивање да ће у наредном периоду бити остварене нове могућности за сарадњу у тој области.

Чепурин је рекао да је претходних 10 година успјешног рада "Србијагаса" добар основ за будућност, те да је сарадња Србије и Русије у гасном сектору заснована на узајамној користи, прецизирајући да Русија годишње испоручује Србији 1,5 милијарди метара кубних гаса.

Према његовим ријечима, "Гаспром" је у 2014. испоручио Европи укупно 146 милијарди метара кубних гаса, а очекује се да ће због повећане потрошње у 2015. испоручити Европи укупно 160 милијарди метара кубних тог енергента.

Амбасадор каже да се Русија залаже да се узимају у обзир интереси Србије када је у питању снабдијевање гасом, као и да је Русија више пута хтјела да гасовод "Јужни ток" прође кроз Србију.

Чепурин је рекао да су у свијету у току велике промјене и да је потребно обновити дијалог између Истока и Запада како би се заједно супротставили глобалним пријетњама.

Када је ријеч о енергетици, руски амбасадор је поручио да ту нема граница и "да и Руси, Срби, Нијемци, Енглези имају заједничке интересе у области енергетике и гаса".