latinica  ћирилица
02/10/2015 |  08:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Орегон: Десет жртава, идентификован нападач

Нападач, који је на колеџу Ампкуа у америчкој држави Орегон убио 10 особа и ранио седам, идентификован је као 26-годишњи Крис Харпер Мерсер, саопштио је неименовани званичник Владе
Орегон -Колеџ пуцњава - Фото: AP
Орегон -Колеџ пуцњаваФото: AP

Мотиви напада засад нису познати, а један од преживјелих је навео да је нападач тражио да се жртве изјасне које су вјере прије него што је почео да пуца, пренијела је агенција АП.

Отац једне рањене дјевојке рекао је да је нападач тражио од студената да кажу да ли су хришћани, а потом је пуцао у њих.

Тражио је од њих да устану, а потом би рекао: "Боже, пошто си хришћанин, за секунду ћеш видјети Бога", рекао за Си-Ен-Ен отац рањене студенткиње. Он је додао да се његова ћерка правила да је мртва.

Полиција је обавијештена о пуцњави нешто послије 10 часова и 30 минута по локалном времену. Власти, такође, истражују објаве на друштвеним мрежама које је наводно написао нападач.

Неки медији наводе да је могуће да је он на Интернету објавио да намјерава напад на колеџ.

У нападу је рањено седам особа, од којих су три у критичном стању. Раније је објављено да је 13 особа убијено.

Бруцошкиња Хана Мајлс (19) је рекла да је била у учионици када је обезбјеђење обавијестило професора да је школа затворена, а потом се у сусједној слушаоници чула пуцњава. Мајлс је навела да су чули мушкарца како виче: "Изађите, изађите", додајући да они нису отварали врата, нити изашли.

Шериф округа Даглас Џон Ханлин није желио на конференцији за новинаре да открије идентитет нападача, који је мртав, али засад није познато да ли га је убила полиција или се убио.

Мерсер је живио у оближњем Винчестеру, а комшије наводе да је углавном "сједио сам у мраку на тераси, уз слабо освјетљење". Како кажу, једна жена у згради, за коју се вјерује да је мајка нападача, синоћ је "ужасно плакала".

Свједоци наводе да је нападач пуцао у више учионица.

Колеџ Ампкуа се налази у граду Розебург, који има око 20.000 становника и налази се 418 километара јужно од Портланда, највећег града савезне државе Орегон.

У нападу на Основну школу Сенди Хук крајем 2012. године убијено је 20 ученика и шест одраслих особа. Од тада, забиљежене су 142 пуцњаве у школама широм САД, пренијела је агенција АФП.

Амерички предсједник Барак Обама је послије тог напада поново позвао на доношење закона о контроли оружја.
"Некако је ово постало рутина", рекао је Обама у Бијелој кући.

- Ми заправо можемо учинити нешто по том питању, али морамо промијенити законе. Не би тебало да буде тако да оружје лако  доспије у руке онога ко жели да нанесе зло људима - казао је Обама.