latinica  ћирилица
02/10/2015 |  08:29 | Аутор: ТАНЈУГ

"Путин украо Обами рат против ИД"

Предсједник Русије Владимир Путин није само почео бомбардовање Сирије, он је тиме себе промовисао у централну фигуру напора да се уништи Исламска држава.
Владимир Путин и Барак Обама - Фото: Getty Images
Владимир Путин и Барак ОбамаФото: Getty Images

У тексту портала Дејли бист наводи се да је свијет добио новог доносиоца одлука у рату САД против џихадиста, али да тај човјек није ни у Пентагону ни у Дамаску.

"Његова канцеларија се налази у Кремљу и његово име је Владимир Путин. Акција Москве има поруку Вашингтону, ако хоћете да се ријшите Башара ел Асада или да изградите силу која ће да се супростави Исламској држави, мораћете да направите договор са нама", наводи се у тексту под називом "Путин украо Обами рат против ИД".

Да Вашингтон неће тако лако прихватити улазак Русије у рат говоре и информације да су руски авиони погодили базу сиријских побуњеника које је обучавала ЦИА, али Москва то демантује ријечима да се ради о пропагандном рату који већ дуже траје.

"Приватно, амерички званичници кажу да је коалиција коју предводи САД спремна на договор са Русијом. Војно, САД морају да гледају руске нападе и да чекају реакцију. Дипломатски, коалиција мора да сједне за сто са Русијом. Амерички званичници су десетак дана слали телеграме Москви, али одговора није било", пише Дејли бист.

Тачка спорења је подршка актуелној сиријској власти, а експерти наводе да напор САД да сруше Асадов режим не значе ништа, бар привремено, све док је Русија у рату који за циљ има и одржавање тренутног политичког поретка.