latinica  ћирилица
02/10/2015 |  08:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Пусић: Загреб неће затварати границе према Србији

Министарка иностраних послова Хрватске Весна Пусић истакла је данас да Загреб нема намјеру да затвара границе према Србији и критикује ЕУ у вези избјегличке кризе, уз оцјену да је зид, који Мађарска гради на граници према Хрватској, лоша идеја.
Весна Пусић - Фото: СРНА
Весна ПусићФото: СРНА

- Ми смо поједине прелазе затворили како би успорили навалу, јер нисмо могли да обезбиједимо ни основно снабдијевање - рекла је Пусић и додала да је ЕУ требало да се бави питањем зидова и прије него што је Мађарска почела да гради ограду на граници ка Хрватској.

- То је била веома лоша идеја, у првој линији за Мађарску - нагласила је она.

Пусић подвлачи да зид неће ни на који начин ријешити проблем избјеглица, већ ће, увјерена је, изоловати Мађарску и бити једини ефекат.

- То није начин како би ЕУ требало да прилази проблему. Исправан пут би био прије свега да се сједне са Турском, Јорданом и Либаном, који су прихватили четири до пет милиона избјеглица, и помогне им се финансијски, јер избјеглице долазе преко тих земаља - објаснила је она.

Упитана да ли ће Хрватска и даље превозити хиљаде избјеглица на мађарску границу, иако Будимпешта зидом затвори границу, Пусић је казала да на терену Мађарска апсолутно сарађује и мађарске власти довозе аутобусе којима транспортују те људе на аустријску границу. Тако је то, према њеним ријечима, функционисало све вријеме

На питање шта ако Мађарска у потпуности затвори границу, Пусић је подвукла да "ти људи засигурно неће остати у Хрватској".

- Они не желе ни да остану у Мађарској. Хрватска може да затвори своју границу према Србији, али сигурно нећемо подизати никакве зидове. Таквих је било довољно у Европи, ниједан зид не може да заустави те људе - поручује она.

Нагласила је да је неопходно прићи узроцима проблема избјеглица.

- У супротном, шта треба да радимо, да људе оставимо у Грчкој. Онда би се распала Грчка. Не може никоме у Европи бити у интересу да се избјеглице оставе у Македонији или Србији, јер би се те земље под тим притиском распале, а то не може никоме бити у интересу - увјерена је она.

Шефица хрватске дипломатије је казала да ЕУ није била довољно припремљена, прије свега не брзином којом се све догодило.

Она је оцијенила да је требало да се послушају упозорења из Турске да та земља не може сама да савлада ситуацију.

- Ниједна граница, никакав Шенген, никакви међународни споразуми не могу зауставити навалу људи у том броју. Морамо током ове зиме да се посветимо правим узроцима, да зауставимо грађански рат у Сирији. Ту морају сада прије свега Американци, Руси И Европљани да сједну за један сто - закључила је Пусић.