latinica  ћирилица
02/10/2015 |  09:00 | Аутор: Агенције

Ју Несбе за НИН: Не разумијем сукобе Хрвата и Срба

Један од најпознатијих Норвежана, чије је име на већини листа најтраженијих писаца данашњице, а његова чак три романа на листи 100 најбољих кримића свих времена, Ју Несбе, у првом интервјуу за српске медије прича за НИН да је својевремено у тадашњој Југославији, са 17 година, упознао неке од најинтересантнијих људи у животу.
Ју Несбо - Фото: Wikipedia
Ју НесбоФото: Wikipedia

- Нисам имао појма да ли сам у Хрватској, Србији или БиХ. Касније, кад је рат почео, питао сам се шта се догодило са оним сјајним људима, тако дарежљивим и насмијаним, да започну дуг и страшан ратни период, усред Европе - рекао је Несбе.

Он открива и да је 1999. хтио да дође у Београд, за вријеме бомбардовања.

- Рекли су ми да могу, али само под једним условом, да свирам на концерту као подршка Слободану Милошевићу! Наравно, одговорио сам да не могу да заузимам нечију страну. Желио сам само да чујем гласове других људи, а не и да им свирам - објашњава писац.

Несбе се пита и какви људи данас подстичу насиље и конфликте у свијету?

- Без обзира на то што се у мојим романима нижу сцене насиља, ниједном нисам показао прстом на убицу као јединог кривца за такве злочине - каже писац многих бестселера и поручује да је кључна ствар којом се руководи је како да укључи читаоце да, док читају његове романе, и сами постану критичари свега што нам се дешава.

- Могао бих да вам кажем који је мој омиљени гријех, али нећу! Употребите машту - поручује Несбе читаоцима и прецизира да је за њега "кримић без насиља као рок без електричне гитаре".