latinica  ћирилица
02/10/2015 |  09:14 | Аутор: ФЕНА

НСА прислушкивала грађане БиХ, Србије, Хрватске и Словеније

Америчка обавјештајна агенција НСА је уз помоћ њемачке обавјештајне службе БНД, те њемачког телеоператера Дојче Телекома од 2005. до 2008. године тестирала акцију прислушкивања телефонских разговора у оквиру тајне операције "Eikonal", чији је циљ био анализирање и филтрирање садржаја телефонских разговора цивилног становништва због опасности од тероризма, а провјеравани су и разговори вођени из Словеније, Хрватске, Србије и БиХ.

То је у четвртак у посебној емисији словеначке телевизијске постаје ПОП-ТВ рекао посланик странке Зелених у аустријском парламенту Петер Пилц који је показао и тзв. "жуту листу" до које је дошао својим каналима, а наводни је доказ да су  прислушкивани и обични грађани.

На "жуту листу", попис који је 2005. године саставила НСА, било је стављено 256 телефонских линија предвиђених за прислушкивање, казао је Пилц.

Додао је да су се међу осталима пратиле и три телефонске линије из Словеније према иностранству, али и међународни телефонски позиви из Хрватске, Србије и БиХ.

Аутори емисије на словеначкој телевизији тврде да ће "жута листа" подићи много прашине у регији, па и у Хрватској, гдје су се у операцији  "Eikonal" пратиле четири међународне телефонске линије, оне које иду из Загреба до Ротердама, Стокхолма, Кисте (Шведска) и Брисела.

Американцима су за прислушкивање незанимљиве у Европи биле једино Естонија, Литва и Малта, тврди Пилц, а сви разговори праћени у Европи су анализирани и филтрирани ради тражења обавјештајних података, тражењем карактеристичних ријечи као што су "тероризам", "бомба" и слично.

Наводно су америчким обавјештајцима били интересантни и особни подаци неких људи, те њихови телефонски, банковни и порески бројеви.

Американце је, навео је аустријски посланик Зелених, занимало да установе колико података о цивилном становништву у операцији могу обухватити и што се из тих података да закључити о потенцијалним терористичким пријетњама.

Телефонски су се разговори уз помоћ Нијемаца преусмјеравали у Франкфурт, гдје су их копирали, а онда су слани у Пулах, гдје је сједиште њемачке обавјештајне службе БНД.

На крају су завршавали у Аиблингу, гдје су људи из америчке агенције све позиве анализирали, тврде аутори емисије.

У Телекому Словеније у свом су коментару за емисију навели да им операција о којој је говорио Пилс није позната, али да својим клијентима ни иначе не могу гарантовати тајност разговора у међународном саобраћају.

Један бивши припадник словеначке обавјештајне заједнице из времена кад се операција "Eikonal" одвијала казао је да за њу никад није чуо, али да га открића о прислушкивању нису изненадила.