latinica  ћирилица
02/10/2015 |  09:29 | Аутор: СРНА

Шаровић: Позиције супротне, али могућ компромис са Хрватском

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је да се са Хрватском воде тешки преговори о трговинским односима и да су позиције и даље дијаметрално супротне, али је изразио оптимизам да је компромис могућ.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Шаровић је изразио наду да неће бити лоших потеза Хрватске, подсјетивши да БиХ није учинила ништа што би могло да наруши међусобне односе.

Говорећи о предстојећем састанку Енергетске заједнице југоисточне Европе у Тирани, Шаровић је изразио оптимизам да се могу избјећи санкције и да се у години предсједавања БиХ овом организацијом може учинити корак напријед.

"Наша обавеза је да имплементирамо Трећи енергетски пакет у законодавство БиХ, али немамо још договора и то је кључни камен спотицања у земљи. У Федерацији БиХ мисле да требамо један државни закон, а при том говорим о гасу, док у Републици Српској сматрају да се спровођење може завршити усвајањем ентитетских закона", рекао је Шаровић за "Независне новине".

Он је додао да је од санкција Енергетске заједнице против БиХ у оптицај ушла мјера којом би се БиХ ускратио приступ средствима за финансирање пројеката у гасном сектору.

Говорећи о извозу млијека у ЕУ, Шаровић је рекао да ће домаћим мљекарама бити тешко да се врате на то тржиште, али да су већ предузети позитивни кораци.

"Морам да истакнем примјер Мљекаре `Ливно`, која већ интензивно извози у Хрватску, а нешто слично сада спремају `Милкос`, `Млијекопродукт` и `Мегле`. Увјерен сам да ћемо вратити тржиште, а први ефекти су да сада већ немамо вишкова милијека", прецизирао је Шаровић.

Према његовим ријечима, у преговорима у оквиру споразума ЦЕФТА о враћању тржишне позиције Хрватске у БиХ коју је имала прије уласка у ЕУ, потребно је уважити интересе БиХ и тражити компромис.

"А за нас то значи да би требало да заштитимо наше најзначајније производе, а да, са друге стране, обезбиједимо и неке бесцаринске квоте за извоз у ЕУ које сада не можемо да користимо, као што је извоз рибе, вина и шећера", рекао је Шаровић.