latinica  ћирилица
02/10/2015 |  10:36 | Аутор: СРНА

Октобарски правнички дани: Наставља се борба за очување Српске (ВИДЕО/ФОТО)

У Бањалуци је почело Међународно савјетовање правника "Октобарски правнички дани", а отварању дводневног скупа присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић
"Октобарски правнички дани" у Бањалуци (Архив) - Фото: РТРС
"Октобарски правнички дани" у Бањалуци (Архив)Фото: РТРС

Предсједник Додик поручио је да ће бити настављена правна и политичка борба за поштивање права Српске која су загарантована Дејтонским мировним споразумом. Додик је нагласио да се међународно право мора поштовати, али да су, упркос томе, Дејтонски споразум масовно кршили високи представници у БиХ.

"Високи представници су били дужни да очувају овај споразум, као међународни уговор, а не да га крше. Високи представници су задужени за анекс 10 Дејтонског споразума, у коме се говори о цивилном провођењу, а не за цијели документ", напоменуо је Додик након отварања "Октобарских правничких дана".

Милорад Додик, предсједник Републике Српске (фото: РТРС)

Он је подсјетио да је садашњи високи представник Валентин Инцко, охрабрен ранијим кршењима Дејтонског споразума, прије неколико дана написао писмо Савјету безбједносту УН у коме неправно и политички контрапродуктивно закључује да Српска крши наведени споразум доношењем одлуке о расписивању референдума.

"Међународно право се мора поштовати, а не мијењати без сагласности страна. Много институција у БиХ је конституисано без сагласности Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/", рекао је Додик, напоменувши да ће Српска, као страна потписник Дејтонског споразума, у свом парламенту размотрити извјештај о дјеловању Инцка.

Он је поновио да Српска и ФБиХ нису постигле споразум о формирању Суда и Тужилаштва БиХ, као и многих других институција.

"Инцко нема право да тумачи Устав. Да је хтио да га чита, видио би да приоритет у Уставу имају конвенције о људским правима и слободама којима се афирмише право на референдум", нагласио је Додик.

Он сматра да се наставља континуитет неправног дјеловања високих представника у БиХ, као и политика дисквалификације.

"У континуитету су присутни притисци на мене и Републику Српску. То долази од различитих представника влада и земаља ЕУ, говорили су да ће неко и сносити одређене санкције, али сви који обављамо јавне функције немамо право да се повинујемо страху који они распирују", додао је Додик.

Говорећи о Међународном савјетовању правника "Октобарски правнички дани", Додик је рекао да је овај скуп веома важан за укупну политичку и друштвену јавност и праксу у Српској.

"Овакво савјетовање би требало да нас увјери да градимо заједницу базирану на праву и правним актима", закључио је Додик.

ЧУБРИЛОВИЋ: РЕФЕРЕНДУМ НИЈЕ КРШЕЊЕ ДЕЈТОНА

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да одржавање референдума ни у ком случају није кршење међународних уговора, као што је Дејтонски мировни споразум већ представља један од најзначајнијих облика демократског изјашњавања грађана у складу са међународним правом.

"Одржавање референдума је цивилизацијска тековина, легално и легитимно демократско право Републике Српске и њених грађана да непосредно изразе став о сваком питању које је од њиховог интереса", рекао је Чубриловић у обраћању на Међународном савјетовању правника "Октобарски правнички дани" у Бањалуци.

Чубриловић је истакао да Република Српска има загарантовани статус државотворне јединице са бројним надлежностима, као и природним, привредним и људским ресурсима.

"Република Српска има пуни унутрашњи и ограничени спољни суверенитет и мора остати чврсто на темељима дејтонских рјешења са свим својим државотворним елементима и надлежностима у оквиру БиХ, као специфичне и сложене државе, уз могућност да путем референдума одлучује о свим важним питањима за Српску и њене грађане", рекао је Чубриловић.

Предсједник НСРС Недељко Чубриловић (фото: РТРС)

Он је истакао да ће парламент Српске учинити све да буду донесени реформски закони, који имају за циљ унапређење економског и социјалног стања, те укупних односа у Републици.

"Побољшање укупне ситуације у Српској подразумијева наше јединство према дејтонским рјешењима, у израђивању и функционисању уставног и правног система БиХ и учешћу Републике Српске у европским интеграцијама, јер ентитети имају значајне уставом утврђене надлежности", рекао је Чубриловић.

Он је поручио да Републику Српску треба што боље уредити, равномјерно је развијати, те спроводити реформе извршне власти, органа јавне управе, локалне самоуправе и јавних предузећа.

Чубриловић је додао да сви треба да раде на повећању запошљавања, економском расту, владавини права и степена безбједности, те мањењу криминала и корупције.

СЕЛМАН: ЗАМЈЕНОМ ТЕЗА ПОКУШАВА СЕ МИЈЕЊАТИ ДЕЈТОН

Предсједник Уставног суда Републике Српске Џерард Селман рекао је да је потребан ангажман свих, посебно чланова Удружења правника Републике Српске јер се, замјеном теза у реформи правосуђа на свим нивоима власти, покушава мијењати Дејтонски мировни споразум, а самим тим и дејтонски Устав.

"Сви ми овдје присутни посебним ангажманом морамо дати пуни допринос идејама и приједлозима из Републике Српске. У томе морамо бити јединствени и да све што је конкретно преточимо у одређене законске пројекте које ћемо понудити законодавним органима Републике Српске и Парламентарне скупштине БиХ", нагласио је Селман, обраћајући се на скупу "Октобарски правнички дани" у Бањалуци.

Џерард Селман (фото: РТРС)

Он је позвао Удружење правника Републике Српске да у наредном периоду што хитније организује округли сто о будућем одржавању референдума у Српској о Суду и Тужилаштву БиХ и начину подршке структуралном дијалогу о реформи правосуђа у БиХ у смислу да треба мијењати оно што је наметнуто и на чудан начин преведено у закон.

Селман је рекао да ће правосуђе Републике Српске доказати да је независно и непристрасно и да може судити свакоме, без обзира на кога се закон или одређено ђело односи - обичне грађане или политичаре.

Отварајући Међународно савјетовање правника "Октобарски правнички дани" у Бањалуци, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је да садашња генерација правника има важну улогу у Српској и БиХ јер се ствара нови правни поредак, нове правне и државне институције које нису Уставом предвиђене.

"Оне су под снажним утицајем међународне заједнице. На нивоу БиХ формирају се судови, тужилаштва, агенције, управе, дирекције, мимо Устава и договора", указао је Кузмановић и навео да се одузимају надлежности Републике Српске.

Кузмановић сматра да у БиХ треба да завлада правна регулатива и владавина права.

Обраћајући се скупу, предсједник Академије наука Македоније Владо Камбовски рекао је да академије наука, заједно са правном науком, имају веома важну улогу у овим врименима транзиције и кризе друштава.

"Наука треба да гради путеве разумијевања и пријатељства међу народима и да припрема грађане за ново и другачије друштво", истакао је Камбовски.

Декан бањалучког Правног факултета Витомир Поповић рекао је да је овај међународни научни скуп изузетно значајан за изградњу и функционисање система Републике Српске.

Он је истакао да у раду овог скупа учествују најеминентнији правници из великог броја земаља из окружења, те Русије и Бјелорусије који су, преносећи своја искуства, у функцији даље изградње унутрашње организације и правног система Републике Српске.

Поповић је навео да је на скупу пријављено 88 научних радова и три тома, додајући да је на овим скуповима у протеклих 12 година одштампано 30.000 страница материјала који се и данас користи.

Витомир Поповић (фото: РТРС)

Свечаном отварању скупа, који се одржава на Правном факултету Универзитета у Бањалуци, присуствовали су, између осталих и министар науке и технологије Јасмин Комић и министар просвјете и културе Дане Малешевић.

Савјетовању присуствују многи правници из Српске и ФБиХ, као и из Србије, Црне Горе, Македоније, Хрватске, Русије, Бјелорусије и других земаља.

Сви радови, који ће бити изнесени на овом, 12. савјетовању, обрадиће најактуелнија питања из свих области правне теорије и праксе и биће објављени у часопису Удружења правника Републике Српске "Правна ријеч".

Предвиђено је да на почетку скупа буде одржано пленарно засједање, а након тога рад се наставља по катедрама - државно-правна, управно-правна, радно-правна, грађанско-правна, привредно-правна, међународно-правна и кривично-правна катедра.