latinica  ћирилица
02/10/2015 |  10:42 | Аутор: РТС

Војводина- Од подстанара у граду до газде на селу

Више од 270 војвођанских младих брачних парова жели да подстанарски живот у граду замијени сеоским. То су резултати другог конкурса Покрајинске владе за додјелу сеоских кућа, којим је обезбијеђено 68 милиона динара за 70-ак парова. Циљеви конкурса су оживљавање војвођанских села, повећање наталитета и броја жена – власница непокретности.
Равно село - Војводина - Фото: РТРС
Равно село - ВојводинаФото: РТРС


Иако многа војвођанска села имају школу, пошту, амбуланту, младих готово да и нема. За нека ипак има наде. То показује успјешност првог конкурса за додјелу сеоских кућа, када је за 40 милиона динара купљена 41. Кућу је добила и шесточлана породица Дулић, која годинама живи подстанарским животом у родном Ђурђину.

"Кућу смо средили онако како смо ми хтјели и добили смо неку сигурност, бар нећемо морати више да се селимо, каже добитница куће Јасна Дулић. "Ја сам баш задовољан. Није било изгледа купити кућу на селу иако су јефтине", каже Зденко Дулић.

За породицу Цветићанин, која живи у селу Светозар Милетић код Сомбора, поклон-кућа ће ријешити многе финансијске проблеме.

"Па не знам кад бисмо купили кућу, можда никада", каже Владимир Цветићанин. Ана Цветићанин истиче да планирају да дограде једну собу. 

"Лијепо ми је, овде имам више пријатеља, имам с ким да идем у школу", каже Никола Цветићанин.

Да млади желе да живе на селу показује велико интересовање и за други конкурс. До 10. септембра, када су стигле посљедње пријаве, јавило се 277 парова.

"Сто пет парова иде из градова и општина у село и то је много више него прошли пут, зато што смо ми овога пута системом бодовања брачне парове који желе да иду из града у село заправо стимулисали са 20 бодова", каже Весна Шијачки из покрајинског Завода за равноправност полова.

Највише се јавило родитеља са двоје дјеце, а најмање са троје и четворо – 43 пара. Пријаве су стигле највише из Бачке Паланке, Новог Сада, Суботице, Сомбора.

"Наша стручна служба, коју чине инжењери, обилазиће те куће, констатује се стање и даје зелено свјетло да се те куће могу купити, или црвено уколико процјенимо да кућа није адекватна за становање", каже Мирослав Васин, покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност.

Већ у јануару знаће се ко су добитници. Као и на првом конкурсу брачни парови кућу могу да отуђе тек послије 10 година. Уколико одлуче да је раније напусте она постаје власништво Владе Војводине, која ће је додијелити некоме коме је потребна.