latinica  ћирилица
02/10/2015 |  11:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Етихад инвестирао 560 милиона евра у Алиталију

Авио-компанија Етихад ервејз, статешки партнер Ер Србије, инвестирала је 560 милиона евра у Алиталију, саопштио је данас Етихад.
Компанија Алиталија (фото:playtravel.rs) -
Компанија Алиталија (фото:playtravel.rs)


"Инвестирали смо 560 милиона евра од укупно 1,76 милијарди евра колико је уложено у реструктурирање Алиталије". изјавио је председник и генерални директор Етихад ервејза и потпредседник Управног одбора Алиталије, Џејмс Хоган.

Етихад је власник највећег појединачног удјела у власништву над Алиталијом, који износи 49 процената.

"Шта смо то видели у Алиталији што нико други није уочио? Одличан бренд, велику мрежу, али и слабо пословање, коме је био потребан нови правац", рекао је Хоган.

Етихад ервејз, кључни инвеститор Алиталије, вјерује да италијанска национална авио-компанија има "фантастичан потенцијал за раст" - али само ако прихвати промјене.

У обраћању на Међународном форуму суверених фондова богатства у Милану, Хоган је рекао да је "прошле године Алиталија била на ивици колапса", и да Етихад ервејз види значајан потенцијал у томе да се обје авио-компаније ефикасно развијају, тако што ће радити заједно.

"Партнерство пружа могућност смањења ризика, већих добитака и бржих исхода од самосталног рада," додао је.

Он је казао да Етихад ервејз и Алиталија имају комплементарне мреже линија које заједно лете ка 200 дестинација.

Навео је, такође, да је Алиталија добила значајне нове конекције повезивањем са чвориштем Етихад ервејза у Абу Дабију, чиме је омогућен приступ дестинацијама широм Азије, у Аустралији и Африци - дестинацијама које Алиталија није покривала.

Недавно су Етихад ервејз и шест партнерских авио-компанија, укључујући и Алиталију, учествовали у иновативној трансакцији за финансирање развоја, путем које је на свјетском финансијском тржишту прикупљено 700 милиона долара.

Етихад ервејз је почео са радом 2003. године, а у 2014. је превезао 14,8 милиона путника.

Из свог сједишта у Абу Дабију, лети ка 110 постојећих или најављених дестинација за превоз путника и робе на Блиском истоку, у Африци, Европи, Азији, Аустралији и Јужној и Сјеверној Америци.

Ова авио-компанија има флоту од 119 авиона ербас и боинг, а наручено је више од 200 летјелица, укључујући 66 авиона боинг 787, 25 авиона боинг 777-X, 62 авиона ербас А350 и шест авиона ербас А380.

Етихад ервејз има власнички удио у компанијама Ерберлин, Ер Србија, Ер Сејшели, Ер лингус, Алиталија, Џет ервејз, Вирџин Аустралија и авио-компанији са сједиштем у Швајцарској, Етихад риџенел, чије летове обавља Дарвин ерлајн.

Етихад ервејз, Ерберлин, Ер Србија, Ер Сејшели, Алиталија, Етихад риџенел, Џет ервејз и НИКИ су, такође, чланице "Етихад ервејз партнерс", новог бренда који повезује авио-компаније сличних погледа како би се корисницима пружио већи избор кроз унапређену мрежу дестинација, усклађени ред летења и веће погодности за лојалне путнике.