latinica  ћирилица
02/10/2015 |  12:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Од понедјељка забрана продаје спорних VW возила у Швајцарској

Одлука о привременој забрани продаје возила групе Фолксваген, опремљених спорним софтвером који лажира података о емисији штетних гасова, у Швајцарској ће ступити на снагу у понедјељак, 5. октобра, саопштило је Удружење за путеве.

Како се наводи, у саобраћају на путевима Швајцарске више се не могу наћи нова возила овог порзвођача или половна купљена у иностранству, погођена тим скандалом, преноси швајцарски лист 24 сата. 
 Ова мјера односи се на аутомобиле марке "ауди", "сеат", "шкода" и "фолксваген", производене између 2009. и 2014. године, у категорији емисије гасова "еуро 5", и опремљене дизел моторима у верзији 1,2 литра, 1,6 и 2,0 литра, прецизира ОФРОУ.
 Возила која су већ на швајцарским путевима нису погођена овом забраном и могу се и даље користити или продавати на тржишту половних аутомобила, додаје се у саопштењу. 
 Компанија АМАГ, највећи увозник Фолксвагенових аутомобила у Швајцарској, објавила је да је афером у тој земљи погођено до 129.000 возила различитих марки тог њемачког произвођача.