latinica  ћирилица
02/10/2015 |  12:33 | Аутор: РТРС

Извршена контрола техничке исправности аутобуса

Прије почетка школске године извршена је ванредна контрола 408 аутобуса у Српској с циљем јачања безбједности у саобраћају.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Акцију ванредне контроле техничке исправности аутобуса  реализовали су Министарство саобраћаја и веза, Асоцијација станица за техничке прегледе, Стручна институција за технички преглед возила и Привредна комора Републике Српске.

Током акције која је, на територији Републике Српске провођена током августа и септембра, извршена је ванредна контрола 408 аутобуса, а неисправност је утврђена на 94 возила (23%, саопштено је из Министарства саобраћаја и веза Републике Српске.

Највећи број неисправности односио се на кочиони систем, уређаје за освјетљавање и свјетлосну сигнализацију, елементе вјешала, осовине, точкови и друго.

Циљ акције је био да превозници припреме аутобусе, изврше ванредну контролу техничке исправности, а станице за технички преглед возила су имале задатак да бесплатно изврше контролу исправности и опремљености аутобуса.

У сарадњи са Асоцијацијом станица за технички преглед обезбијеђено је 37 станица за технички преглед возила на територији читаве Републике Српске које су бесплатно вршиле ове контроле, док је у акцији учествовало 78 превозника из Републике Српксе.

Превентивна активност која традиционално почиње пред почетак школске године има за циљ јачање безбједности саобраћаја у путничком саобраћају.

Анализирајући податке из ранијих година, запажен је тренд смањења броја саобраћајних незгода у којима учествују аутобуси, у односу на укупан број, стоји у саопштењу  Министарства саобраћаја и веза Републике Српске.