latinica  ћирилица
02/10/2015 |  12:55 | Аутор: РТРС

Бијељина- Регата кренула пут Београда (ВИДЕО)

Пет чамаца бањалучког Рафтинг клуба "Кањон", учесника рафтинг регате Бањалука - Београд, јутрос је из Бијељине наставило пут Савом према Београду.
Регата Бањалука - Београд у Бијељини - Фото: РТРС
Регата Бањалука - Београд у БијељиниФото: РТРС

Упркос лошим временским условима, у првих седам дана регате пређена је планирана половина пута, од укупно 380 километра. Ако се путовање буде одвијало предвиђеном динамиком, у Београд би требало да стигну за шест дана. Сљедеће одмориште рафтери ће имати у Сремској Митровици.

Циљ треће рафтинг регате Савом је повезивање свих рафтинг клубова и љубитеља ријеке у градовима Српске и Србије уз ријеку Саву, али и промоција туристичког потенцијала Саве. Планирано је да се данас пређе 54 километра, од Бијељине до Сремске Митровице.

Осим веслача из Бањалуке, регату су подржала и два новофрмирана рафтинг клуба из Шамца и Бијељине који су у својим градовима обезбиједили преноћиште и одмор за учеснике регате.

Слободан Писаревић, из Кајак кану клуба "Ушће" из Шамца, каже да је ово начин да се одуже својим пријатељима из Бањалуке  за огромну помоћ током прошлогодишњих поплава.

- Сада имамо око седамдесет чланова, а надамо се да ће нас до краја године и почетком сљедеће бити много више. Планирамо да покренемо школу веслања и школу пливања. Бијељина је у близини двије велике ријеке и треба да има један кајак кану рафтинг клуб који ће се бавити спортовима на води - рекао је Велимир Зекић из рафтинг клуба "Семберија".

Трећа регата Бањалука – Београд требало би да стигне на циљ осмог октобра. За наредну годину планирано је повећање броја чамаца на овој дионици, али и повезивање рафтинг клубова из Словеније и Хрватске како би ова регата пловила кроз све четири државе на ријеци Сави.