latinica  ћирилица
02/10/2015 |  12:56 | Аутор: Агенције

САД и њени савезници позвали Русију да се бори само против ИД (ВИДЕО)

Пентагон је позвао Русију да се усредсреди на вазушне нападе против Исламске државе, а не на противнике сиријског предсједника Башара ел Асада, кажу амерички функцкионери
Сирија, рат свих против свих - Фото: РТС
Сирија, рат свих против свихФото: РТС

- Важно је да се Русија не ангажује у борби против било кога осим "Исламске државе". То смо јасно ставили до знања -  рекао је амерички државни секретар Џон Кери. 

Односи САД и Русије су све затегнутији због руских ваздушних напада, који, како се чини, служе да ојачају Асада и усмјерени су против побуњеника од којих су неки можда и савезници САД, умјесто против ИСИЛ-а, преноси АП.

Портпарол Бијеле куће Џос Ернест описао је руску ваздушну акцију која је почела у понедјељак као војну операцију против цијеле сиријске опозиције.

Према његовим ријечима, то је рекла Елиса Слоткин помоћница министра одбране.

- Она је истакла да руске операције изазивају извјесну забринутост зато што Русија циља на подручја гдје има мало или нимало припадника "Исламске државе" - навео је он.

АП указује да забринутост изазива и могућност да САД и Русија буду увучене у пуцњаву на супротним странама уколико руски авиони гађају умјерене сиријске побуњенике које су САД обучиле и опремиле гарантујући им ваздушну подршку у случају напада, наводи АП.

Портпарол Пентагона није желио да каже како би САД одговориле уколико би Руси напали побуњенике које су обучиле САД, рекавши да је ријеч о хипотетичком питању. Он је рекао да су обје стране на преговорима у четвртак представиле приједлоге и идеје како да се избјегну сукоби између америчких и руских авиона. 

Он је рекао да ће они још бити размотрени прије него што буде донесена одлука о даљим преговорима, који су, како је навео, до сада били срдачни и професионални. 

И Кери је рекао да претпоставља да ће бити даљих консултација о ваздушним операцијама с Русима.

- То је начин да будемо сигурни да авиони неће пуцати једни на друге и само погоршати ситуацију - рекао је он у интервјуу Телевизији Си-Би-Ес у Њујорку, напомињући да су Руси, уколико су дошли у Сирију да подрже Асадов режим, учинили катастрофалну грешку, јер би такав сценарио привукао још више џихадиста у Сирију. 

Руско Министарство одбране је саопштило да је у протекла 24 сата оштетило или уништило 12 циљева "Исламске дрзаве" у Сирији укључујући командни центар и магацине муниције. 

Предтавник америчке војске у Багдаду Стив Ворен је рекао да нема индикација да су Руси погодили циљеве "Исламске држве". 

Руски авиони имају базе у Сирији, амерички авиони и авиони њихових коалиционих партнера долазе из различитих земаља у региону, укљјучујући Турску и Јордан.

Турска тврди да Русија напада сиријску опозицију

Турска и њени партнери у коалицији против "Исламске државе", предвођеној САД, позвали су данас Русију да обустави, како тврде, нападе на сиријску опозицију и фокусира се на борбу против исламских милитаната.

У заједничком саопштењу са САД, Британијом, Француском, Њемачком и државама Персијског залива, Турска је истакла да акције Русије представљају "даљу ескалацију" конфликта и да ће оне само изазвати интензивирање екстремизма, пренио је Ројтерс. 

- Изражавамо своју дубоку забринутост поводом нагомилавања руске војне опреме у Сирији и посебно ваздушних напада руског ваздухопловства на Хаму, Хомс и Идлиб, који су проузроковали цивилне жртве, а нису били усмјерени против ИС-а - наводи се у саопштењу. 

Руски предсједник Владимир Путин је јуче изјавио да тврдње да су у руским ваздушним нападима у Сирији погинули цивили представљају "информациони напад". 

Одлука званичне Москве да се ове седмице укључи у рат у Сирији ваздушним ударима као видом подршке сиријском предсједнику Башару ел Асаду, као и све веће војно присуство Русије у Ирану, могло би да означи прекретницу у конфликту у којем сада учествује већина свјетских војних сила, оцјењује Ројтерс.