latinica  ћирилица
02/10/2015 |  13:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин допутовао у Париз на састанак Нормандијске четворке (ВИДЕО)

Предсједник Русије Владимир Путин допутовао је у Париз, гдје се одржава састанак "Нормандијске четворке", Русије, Украјине, Француске и Њемачке, о рјешавању ситуације у Украјини, али осим тога Путин ће са француским предсједником Франсоа Оландом разговарати и о ваздушним нападима у Сирији.
Владимир Путин и Франсоа Оланд (photo: Ruptly/Screenshot) -
Владимир Путин и Франсоа Оланд (photo: Ruptly/Screenshot)

Уочи преговора лидера четири државе планирани су билатерални разговори Путина са Оландом и њемачком канцеларком Ангелом Меркел.

Украјинска страна је саопштила да је наводно стигла молба од Руске Федерације за сусрет Путина са предсједником те земље Петром Порошенком, али је касније портпарол руског предсједника Дмитриј Песков рекао да таквог сусрета у Путиновом распореду нема, преноси Спутњик.

На дневном реду лидера "Нормандијске четворке" је питање спровођења избора у Донбасу, повлачење војске са линије разграничавања, обезбјеђивање приступа посматрачима ОЕБС-а и друге теме.

То је трећи састанак лидера "Нормандијске четворке" на највишем нивоу. Претходни састанак одржан је у Минску, 12. фебруара.

Предсхедници су тада разговарали 16 сати, а резултат непроспаване ноћи је споразум који је назван "Минск-2".

Одговарајући на питање да ли би споразум из Минска могао да буде продужен, помоћник руског предсхедника Јуриј Ушаков је рекао да Москва позива на његову примхену до истека рока, односно до краја ове године. АФП преноси да ће руски предсхедник Путин у Паризу са француским колегом Оландом разговарати о најновијим ваздушним нападима руских ваздухопловних снага у Сирији.

Западне агенције су протеклих дана јављале да руске снаге у Сирији не гађају положаје екстремиста Исламске државе, већ опозиционе снаге у Сирији, што су руски и сиријски званичници демантовали.