latinica  ћирилица
02/10/2015 |  14:26 | Аутор: СРНА

Добој: Вигемарк отворио два објекта

Специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк и министар комуникација и транспорта БиХ Славко Матановић отворили су данас у Добоју новоизграђену пословну зграду - сједиште Регулаторног одбора жељезница БиХ, за чију је изградњу и опремање ЕУ обезбиједила више од 1,5 милиона евра
Отворен Дом здравља у Добоју - Фото: РТРС
Отворен Дом здравља у ДобојуФото: РТРС

Вигемарк је рекао да је реформа жељезничког система у БиХ дио реформске агенде на шта су се обавезале двије ентитетске владе, а за шта посебно интересовање постоји у Републици Српској.

Он је навео да су изградњом објекта обезбијеђени оптимални услови за рад Регулаторног одбора.

- Усвојена је политика у области транспорта, преостала је стратегија и врло конкретне активности да се ураде у овој области - рекао је Вигемарк.

Он је навео да је ЕУ израдила Агенду повезивања, која обухвата и земље бивше Југославије, а која предвиђа унапређење путних праваца, између осталог и самих жељезница.

Матановић је рекао да мисија ЕУ у Сарајеву помаже Регулаторном одбору са циљем усаглашавања са европским регулативама.

Директор Регулаторног одбора жељезница БиХ Борка Тркуља захвалила је Европској комисији на дугогодишњој помоћи за несметан рад овог одбора и недискриминирајећег приступа европском тржишту.

Тркуља је навела да Регулативни одбор има 11 стално запослених радника и консултанте.

Ларс-Гунар Вигемарк је у Добоју свечано отварио и Дом здравља који је саниран у оквиру ЕУ Програма за опоравак од поплава.

Овом приликом, обиљежен је успјешан завршетак радова у Добоју, у који је ЕУ својим Програмом за опоравак од поплава уложила готово пет милиона евра.