latinica  ћирилица
02/10/2015 |  14:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Стотине војника тражи убицу јеврејских насељеника

Стотине израелских војника учествује данас у потјери за палестинским нападачима након убиства брачног пара јеврејских насељеника на окупираној Западној обали.
Израелска војска - Фото: ТАНЈУГ
Израелска војскаФото: ТАНЈУГ

Брачни пар Еитам и Наама Хенкин, обоје у тридесетим годинама, убијени су синоћ у свом аутомобилу, док су путовали између два јеврејска насеља на сјеверу Западне обале.

Њихово четворо дјеце, у добу између четири мјесеца и девет година, нађено је неповријеђено на задњем сједишту возила.
Војни портпарол је рекао да су Хенкинови "масакрирани пред својих четворо дјеце". Запослени из хитне помоћи описали су сцену коју су затекли на мјесту напада као "тешку", пренио је АФП.

Напад се догодио неколико сати након што се израелски премијер Бењамин Нетањаху обратио Генераланој скупштини УН, дан након говора Махмуд Абаса који је рекао да израелско одбијање да пусти палестинске затворенике и престане да шири јеврејска насеља омета обнову мировних преговора.

Нетањаху је осудио убиство које је означио "ефектом палестинског хушкања" и најавио да ће безбједносне службе радити да "ухвате убице и побољшају безбједност за све израелске грађане".

Забринута због растуће напетости између насељеника и Палестинаца, армија је најавила да ће размјестити четири батаљона како би спријечила ескалацију напетости.

Околнисти синоћњег напада остале су нејасне. Организација повезана с палестинским покретом Фатах преузела је одговорност, али то за сада није потврђено. Милитантни Хамас је похвалио оне који су извели напад, али није преузео одговорност.