latinica  ћирилица
02/10/2015 |  14:44 | Аутор: СРНА

Градишка: Основни суд наложио Граховцу да Дончићу преда дужност предсједника

Основни суд у Градишци донио је рјешење, којим се налаже Урошу Граховцу да преда дужност предсједника Скупштине општине Радиславу Дончићу, те да му омогући кориштење службених просторије, скупштинске сале и документације.
Градишка - Фото: СРНА
ГрадишкаФото: СРНА

Основни суд ову одлуку донио је на основу рјешења Врховног суда Републике Српске.

Дончић је изјавио да "примопредаје дужности фактички није ни било 5. августа" јер је Основни суд у Градишци увео Граховца у просторије СО на основу привременог рјешења Окружног суда Бањалука, које је Врховни суд Републике Српске укинуо 21. јула, али о томе није благовремено обавијестио градишки суд.

Он је оцијенио да то доказује да ванредна сједница СО Градишка 23. фебруара, на којој је Граховац изабран за предсједника "није сазвана у складу са Законом о локалној управи и самоуправи Републике Српске, Статутом општине Градишка и Послоником о раду Скупштине општине".

Дончић је позвао Граховца да преда кључеве просторије СО Градишка, коју је "незаконито узурпирао" и тиме покаже да је легалиста. Дончић је тврди да је и даље предсједник СО све док суд не донесе коначну одлуку да ли је спорна сједница Скупштине од 23. фебруара легална.

Он је истакао да ће, након што Граховац поступи према рјешењу Основног суда, начелник општине Градишка Зоран Латиновић покушати да окупи политичке партије и одборнике, како би се у што краћем року одблокирао рад локалног парламента.

Предсједник Општинског одбора СДС-а Градишка Ђорђо Крчмар рекао је да очекује да се Граховац, без обзира на поуку о правном лијеку, неће жалити на ово рјешење и да ће "морално поступити" и омогућити локалној заједници да нормално функционише.

Крчмар, који је и посланик у Паламентарној скупштини БиХ, навео је да је веома битно што је прије ове политичке кризе СО усвојила буџет за ову годину, те да се реализују сви значајни инфрастуктурни пројекти на подручју општине.

Предсједник Општинског одбора странке Напредна Српска Горан Ђорђић сматра да је пропао покушај смјене начелника Латиновића и истиче да би и у случају референдума, Латиновић добио подршку грађана.

"Сви који сада перу руке и кажу да им то није био циљ не говоре истину. Основни циљ био је да се, у општини која је стабилизована и у којој су покренути милионски пројекти, смијени начелник и да се у предизборној години доведен нови који ће контролисати буџет", нагласио је Ђорђић, који је и посланик у Народној скупштини Републике Српске.